Nieuw pupillenvoetbal: vaker aan de bal en meer scoren
Lekker veel aan de bal zijn en vaker scoren: dat maakt het nog leuker om te voetballen. Het voetbal voor kinderen van 7 tot en met 11 jaar gaat vanaf komend seizoen veranderen. Waarom is dat en wat houdt het precies in?
Vanaf het seizoen 2017/2018 speel je als jonge voetballer op kleinere veldjes en in kleinere teams. Je komt daardoor vaker aan de bal en leert nog beter samenspelen. Ook heb je zo de kans om vaker te dribbelen, vaker op doel te schieten en dus ook vaker te scoren.
Kwart voetbalveld
De nieuwe wedstrijdvormen worden in twee jaar tijd stap voor stap ingevoerd, voor vier categorieën kinderen. De twee jongste groepen spelen hun partijtjes zonder keeper en met kleine doeltjes. De pupillen onder 8 en onder 9 jaar gaan in één team van zes spelen op een kwart voetbalveld, waarop ze het opnemen tegen zes spelers van de tegenpartij of tegen zes trainingsgenootjes.
Spelbegeleider
Ook in het begeleiden van de wedstrijdjes verandert er straks iets. In plaats van een scheidsrechter is er dan een spelbegeleider die ervoor zorgt dat alles goed en eerlijk verloopt. En in plaats van de bal in te gooien mag je die straks indribbelen.
Meer voetbalplezier
In het seizoen 2018/2019 zijn ook de teams onder 10 jaar, onder 11 jaar en onder 12 jaar aan de beurt om over te stappen op de nieuwe wedstrijdvormen. Voetbalbond KNVB wil er hiermee voor zorgen dat je nog meer plezier hebt in voetbal en dat je er nog sneller beter in wordt. “Kinderen meer voetbalplezier geven en nog meer bij het spel betrekken, dat is waar we het voor doen”, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur van het amateurvoetbal, in het AD.
Pleintjesvoetbal
“Voetballertjes van deze leeftijd moeten vrijuit kunnen spelen, acties maken en veel scoren”, vervolgt Jan Dirk. “Met kleine partijtjes, kleinere teams en zonder scheidsrechter vind je de cultuur van het pleintjesvoetbal terug op het voetbalveld.”
300.000 kinderen
Ongeveer 300.000 jonge voetballers in Nederland gaan de komende jaren kennismaken met de nieuwe wedstrijdvormen.
Foto: Shutterstock
Publicatiedatum: 09-02-2017