Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Familie en vrienden om je heen, een feestelijk gedekte tafel en heerlijk eten op het menu. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle verleidelijke tussendoortjes die moeilijk af te slaan zijn. Binnen is het met kerst zo gezellig dat het meestal niet in je opkomt om naar buiten te gaan om te trainen. Meer eten en minder sporten, het hoort een beetje bij de laatste dagen van het jaar. En dat is ook niet zo erg, als je maar voorkomt dat je kilo’s aankomt en dat je conditie in het slop raakt.

Voel je niet schuldig

Wat je allereerst goed moet onthouden is dat het helemaal niet nodig is om je schuldig te voelen als je vanwege de feestdagen één of twee trainingssessies overslaat. Dat gaat echt niet meteen ten koste van je conditie. Geniet gewoon volop van de momenten met de mensen die je dierbaar zijn.

Neem een break

Denk verder vooral praktisch. Naast trainen is het net zo belangrijk om rust te nemen om je lichaam de tijd te geven om te herstellen van de activiteit die je gedaan hebt. Zie de kerstdagen gewoon als jouw wekelijkse trainingsbreak, net als oud en nieuw, en doe je trainingen op de dagen daaromheen. Blijft er toch iets van schuldgevoel aan je knagen? Doe dan gewoon een stapje harder in de trainingen die je begin januari doet.

Train in de ochtend

Plan je trainingen in deze tijd van het jaar ’s ochtends in. Dan heb je die training ook maar gehad en zo voorkom je dat sporten er in de loop van de dag helemaal niet meer van komt. Bovendien kun je daarna met een goed gevoel aan je kerstactiviteiten beginnen. 

Geen excuus

In de periode tussen kerst en oud en nieuw sluiten veel sportscholen tijdelijk de deuren. Maar dat is geen excuus om dan maar niet te gaan trainen. Maak bijvoorbeeld een lange boswandeling, ga schaatsen op een van de vele kunstijsbaantjes waar er juist in deze tijd van het jaar veel van zijn, ga een stuk fietsen of breng een bezoek aan het plaatselijke zwembad om baantjes te trekken. Al deze activiteiten zijn ook leuk om samen met je visite te doen. 

Stel een schema op

Is jouw sportschool rond de feestdagen wel geopend? Stel dan een schema op voor wanneer je gaat sporten en houd je daar dan ook echt aan. Check wel even of er misschien afwijkende openingstijden zijn vanwege de feestdagen.

Slim boodschappen doen

Staan je sportactiviteiten ingepland? Dan hoef je alleen nog maar slim boodschappen te doen. Wat je niet in huis hebt gehaald eet je ook niet op, dus bedenk van tevoren wat je echt nodig hebt voor de feestdagen. Een van de meest verraderlijke dingen waardoor de kerstkilo’s er eind december aan vliegen is niet dat je met kerst te veel eet, maar dat je met te veel restjes blijft zitten die je in de dagen daarna nog opmaakt.

Gezond kerstdiner

Ben jij zelf de gastvrouw of -heer van het kerstdiner? Overweeg dan om een ‘gezond’ kerstdiner op tafel te toveren. Ook in de tussendoortjes kun je natuurlijk kiezen voor gezond: bijvoorbeeld groente met een dip als borrelhapje in plaats van een gefrituurde snack.  

Eet rustig

Natuurlijk hoef je niet tegen alle lekkere dingen nee te zeggen. Let vooral op hoeveel je eet. Ga je met kerst uit eten? Sla dan bijvoorbeeld de sausjes en de slagroom over, of neem koffie of thee in plaats van een toetje. Dit scheelt je zeker een uur sporten om de calorieën eraf te trainen. Eet verder rustig en aandachtig. Zo geniet je extra van je eten en kun je de volgende verleiding die op je afkomt makkelijker aan je voorbij laten gaan.

Wissel met water

Tot slot de drankjes: een glaasje wijn bij het kerstdiner of een biertje bij de borrel is natuurlijk lekker, maar alcohol onttrekt wel vocht aan je lichaam. Voorkom dat je een kater als souvenir aan kerst of oud en nieuw overhoudt en wissel twee glazen alcohol af met één glas water.

Foto: Shutterstock

  • Datum: 23-12-2016
#Bewegen

Lees ook