Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Gerookte zalm, zoute haring, diepvrieszalm, verse zalm en tonijn in blik: die vissoorten vormen samen de top vijf van wat we in Nederland het meeste eten. Ook kibbeling en vissticks staan in de top tien.

Vis op het menu

Gemiddeld eten wij Nederlanders 70 gram vis per week, wat gelijkstaat aan eens in de twee weken vis. Daarmee halen we niet het advies van het Voedingscentrum, dat je aanraadt om één keer per week vis op het menu te zetten. Veel mensen eten zelfs helemaal geen vis.

Goed voor je hart

En dat terwijl het heel goed is voor je hart: de belangrijkste motor van je lichaam, zeker als je aan het sporten bent. Dat komt doordat in vis omega-3-vetzuren zitten: vetten die niet alleen goed zijn voor je hart, maar waarschijnlijk ook voor je gehoor en je hersenen. Het maakt volgens het Voedingscentrum voor deze gezondheidsvoordelen niet uit of je verse vis eet of vis uit blik of uit de diepvries. Ben je echt geen viseter? Dan kun je als alternatief ook visoliecapsules kiezen met de omega-3-vetzuren EPA en DHA, al missen die capsules wel een paar belangrijke stoffen.

Vis uit de oven

Vis heeft dus de voorkeur boven de capsules. En daarbij is dan gepaneerde vis of vis met een laagje beslag weer een minder gezonde keuze. Door het krokante korstje zuigt de vis veel vet op bij het bakken of frituren. Een goed alternatief is vis uit de oven of gerookte vis in een salade.

Vitamines en mineralen

Veel vissoorten zijn ook bronnen van de vitamines B12 en B6 en de mineralen fosfor, jodium en seleen. Vette vissoorten zijn daarbij eveneens rijk aan vitamine D en B2. Ook zit er vitamine A in. Als je het vergelijkt met vlees, dan zit er in vis meer onverzadigd vet: de gezonde variant van vet die er verantwoordelijk voor is dat je door het eten van vis een kleinere kans hebt op hart- en vaatziekten.

Zalm

Terug naar de omega-3-vetzuren. Die zitten het meest in paling, makreel en sardines, niet bepaald de soorten die in de top vijf van meest gegeten vis staan in Nederland. Gelukkig zijn de omega-3-vetzuren ook rijkelijk aanwezig in onze favoriete vissoort zalm. Met één portie zalm van 100 tot 150 gram zit je zelfs al op ruim zeventig procent van de wekelijks aanbevolen hoeveelheid vetzuren. Het maakt daarbij niet uit of je zalm vers eet, uit de diepvries, uit blik of gerookt. Visvetzuren blijven namelijk behouden als je vis invriest, inblikt of rookt.

 

Bronnen: Voedingscentrum en Gezondheidsnet

Foto: Shutterstock

  • Datum: 12-12-2016
#Sportvoedingsweetje #Voedingsstoffen #Vitamines

Lees ook