Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Verschillende hoogtemeters, smalle paadjes, niet-geasfalteerde ondergronden en lange afstanden: dat zijn de uitdagende ingrediënten van trailrunning, een duursport die je beoefent in een natuurlijke omgeving. Het grootste deel van de routes leg je hardlopend af, maar het is heel verstandig om af en toe ook een stukje te wandelen, zeker gezien de lange afstanden, de uitdagende ondergronden en de hoogteverschillen in het parcours.

Ruimte en rust

In de Verenigde Staten is trailrunning razend populair: zo’n 6 miljoen Amerikanen beoefenen deze sport al. En zo gek is dat niet, want omringd worden door ruimte, rust en mooie natuur geeft je ook tijdens een zware inspanning toch een ontspannen gevoel. Ook merken veel trailrunners dat het lopen op onverharde ondergronden een betere demping geeft wanneer je voeten op de grond landen, en daardoor minder belastend is. Vooral voor kilometervreters is trailrunning echt een leuke sport: de routes variëren tussen 5 en wel 160 kilometer.

Schoenen voor trailrunners

Wil je beginnen met trailrunnen? Zorg dan dat je schoenen draagt die daar echt geschikt voor zijn. Gewone hardloop- of wandelschoenen zijn dat meestal niet. Speciale schoenen met noppen zorgen ervoor dat je meer grip hebt op de ondergrond waarop je loopt of rent. Let ook op de zolen: het beste kies je voor een zool van ethyleenvinylacetaat, met een plastic laagje dat je beschermt tegen scherpe voorwerpen. 

Trailrunnen op de Veluwe

Een mooie trailrun-route van 17 kilometer vind je in Nationaal Park Veluwezoom, met als startpunt het Bezoekerscentrum in Rheden. Via de randen van het bos ren je hier over heide en mul zand naar het hoogstgelegen punt op de Veluwe: Signaal Imbosch. Langs de zandverstuiving het Rozendaalse Zand en omlaag glooiende bospaden ren je weer terug naar het Bezoekerscentrum.

Trailrunnen op de Wadden

Ook Waddeneiland Schiermonnikoog kent een mooi trailrunparcours. Het heeft een lengte van 21,2 kilometer, waarbij je meerdere keren de eerste duinrand oversteekt om door het bos met zijn kronkelende paadjes alle mooie plekjes van het eiland te ontdekken.

Trailrunnen in Limburg

De trailrunroutes in Limburg laten je, zoals je van deze heuvelachtige provincie mag verwachten, flink klimmen. De route over de Brunssummerheide bijvoorbeeld lijkt met zijn 10,4 kilometer minder uitdagend, maar maakt goed gebruik van de hoogteverschillen. In het heuvelachtige heide- en veengebied moet je bijna tien keer flink aanzetten voor een klimmetje, onder andere op de 138,2 meter hoge Heksenberg.

Bronnen: Trail-running.eu, Natuurmonumenten en Vrouw.nl

Foto: Shutterstock

  • Datum: 15-12-2016
#Hardlopen #Bewegen

Lees ook