Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Kinderen die te weinig bewegen: het is in Nederland best een serieus probleem. Maar 28 procent van de kinderen in ons land krijgt genoeg beweging, zo blijkt uit een internationale studie waarvan de resultaten vorige week verschenen. En dat komt niet doordat er niet genoeg materiaal beschikbaar is of doordat kinderen te vaak met de auto naar school worden gebracht: maar liefst tachtig procent gaat er fietsend of lopend naartoe.

Hart laten pompen

Wat is er dan wel aan de hand? “Heel wat ouders denken onterecht dat hun kind daarmee al voldoende beweegt”, vertelt inspanningsfysioloog Tim Takken van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, medeauteur van de studie. “Als je wilt dat je kind dat echt doet, dan komt het erop neer dat je zijn of haar hart dagelijks minstens een uur harder laat pompen dan wanneer het zich in een rusttoestand bevindt. Dat is de internationale norm die onderzoekers hanteren.”

Meer activiteiten op school

Tim ziet ook dat kinderen liever achter de tablet, tv of computer zitten dan dat ze buitenspelen. “Ouders mogen dan een gerust gevoel hebben als hun kinderen zich op de bank koest houden, het gaat echt ten koste van de lichamelijke beweging. Scholen zouden bovendien een belangrijke bijdrage kunnen leveren door betere gymlessen en meer activiteiten tijdens de pauzes te organiseren.”

The Daily Mile

Een mooi voorbeeld van een school die hier aandacht aan geeft, is de Schotse basisschool St. Ninians. Rondjes lopen op een parcours op het schoolplein, zo begon daar The Daily Mile. De Schotse school begon ermee om de toenemende trend van obesitas tegen te gaan. Nu, vier jaar later, zien docenten dat het vele bewegen ook andere positieve effecten heeft: de leerlingen gedragen zich beter en hebben meer zelfvertrouwen.

Rennen of wandelen

Leerlingen mogen zelf kiezen: rennen of liever wandelen. Na maximaal een kwartier gaan ze weer terug naar hun klaslokaal. Inmiddels is The Daily Mile zo’n succes dat ook 500 andere basisscholen in Groot-Brittannië meedoen.

Beter geconcentreerd

Eerder dit jaar begon de Stirling University met een onderzoek naar de effecten van de dagelijkse mijl wandelen of hardlopen. De leerlingen van St. Ninians werden daarvoor vergeleken met de leerlingen van een andere school in dezelfde buurt die nog aan The Daily Mile moest beginnen. “De leerlingen van St. Ninians lijken geen problemen te hebben met obesitas, ze lijken gelukkiger geworden te zijn en volgens leerkrachten zijn ze beter geconcentreerd”, vertelt onderzoeksleider Colin Moran.

Beweegtussendoortjes

Steeds meer Nederlandse scholen doen mee aan The Daily Mile. En ook een andere vorm van lekker bewegen op school is in ons land populair: SmartBreaks, oftewel beweegtussendoortjes in de klas. Op een filmpje of animatie op een zogenaamd smartboard kunnen de leerlingen bewegingen zien, die zij vervolgens alleen maar na hoeven te doen, gewoon in hun eigen klaslokaal.

Opladen

“Wanneer kinderen zich niet meer kunnen concentreren, gebruik ik een SmartBreak. Door SmartBreaks te gebruiken leven de kinderen weer helemaal op en kunnen ze weer opgeladen aan de slag”, zegt Dewi Specht, leerkracht aan de Vreewijkschool in Rotterdam. En Helen Prosperi, leerkracht aan de Daltonschool de Margriet in Rotterdam, vult aan: “De kinderen hebben er zóveel plezier in dat we regelmatig in de klas even een SmartBreak gebruiken, even ontspannen!”

Bronnen: Dekennisvannu.nl, Allesoversport.nl en Smartbreaks.nl

Foto: Shutterstock

  • Datum: 01-12-2016
#Bewegen #Kinderen #Overgewicht #Preventie #Samensporten #School

Lees ook