Nieuwe fitnesstrend: kruipen

Kruipen, oftewel ‘crawling’, is een vorm van fitness waarvan de basisbewegingen zijn geïnspireerd op de manier waarop baby’s en dieren zich voortbewegen. Op YouTube staan tal van trainingsvideo’s waarin je ziet hoe je met crawling kunt beginnen. En denk maar niet dat dit zo makkelijk is als het klinkt, want kruipen is een behoorlijk intensieve work-out.

Alle spieren aan het werk

Natuurlijk train je tijdens een crawling work-out je lachspieren, maar ook alle andere spieren in je lichaam worden aan het werk gezet. Je armen, je benen, je schouders, je rug, je buikspieren: allemaal gebruik je ze tijdens het doen van de oefeningen. Juist doordat je bij het kruipen bewegingen maakt die je normaal niet zo snel maakt, is deze trainingsvorm zo effectief.

Krachtig kruipen

“We hebben al een miljoen keer gehoord dat we veel te lang stilzitten, maar het is ook weleens leuk om iets anders te proberen dan joggen of wandelen”, vertelt personal trainer Anna Maltby. “Het voordeel aan kruipoefeningen is dat de kracht niet alleen van je benen komt, maar dat ook je armen en middenrif aan het werk gezet worden.”

Iedereen kan het

Een voordeel van deze nieuwe fitnesstrend is dat iedereen het kan: ooit heb je het immers als baby al gedaan. En ook al is dat al een flinke tijd geleden, in je motorisch geheugen zit die kruipbeweging nog steeds ergens opgeslagen.

Begin klein

Verkijk je niet op hoe zwaar een crawling work-out is. Ook al houden baby’s het misschien wel uren vol om over de grond te kruipen, voor volwassen sporters is dat toch even anders. “Ga niet meteen een halfuur rondkruipen als je anders bijna nooit sport, de kans dat je buikspieren dat al aankunnen, is erg klein”, zegt fitnessauteur Tim Anderson. Volgens hem kun je het beste beginnen met drie minuten kruipen. “Ik raad aan om het in het begin eerder als een warm-up te doen voor je cardio- of krachtoefeningen.”

Kruipoefeningen

Heb je de smaak van het kruipen te pakken? Porbeer dan deze oefeningen eens uit:

Baby crawl

Dit is de basis van alle kruipoefeningen. Plaats je handen en knieën op de grond en kruip rustig naar voren. Daarbij moet je wel goed nadenken, want het is de bedoeling dat je je linkerhand en rechterbeen tegelijk de lucht in tilt, en daarna je rechterhand en linkerbeen tegelijk. Span je buikspieren aan en zorg dat je rug recht blijft.

Rups crawl

Zet je voeten naast elkaar en buig naar voren in een hoek van 90 graden, zodat je met je handen de grond aan kunt raken. Wandel op je handen naar voren, terwijl je voeten op dezelfde plaats blijven staan. Ga door totdat je in de plankhouding bent. Daarna wandel je met je voeten naar je handen toe, totdat je weer in de beginhouding staat.

Krab crawl

Bij deze kruipoefening begin je in zittende positie, met je benen gespreid en je knieën een beetje gebogen. Zorg dat je voeten stevig op de grond staan. Je handpalmen rusten achter je op de grond, met de vingertoppen naar voren. Til nu je heupen op en begin op je handen en voeten naar voren te wandelen. Heb je dat goed onder de knie, dan mag je ook naar achteren en opzij bewegen.

Bron: HLN.be

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 09-12-2016