Maak kennis met de augmented reality klimmuur

Het Finse bedrijf Augmented Climbing Wall heeft als eerste augmented reality toegevoegd aan een klimmuur. Dit zijn projecties op de wand waardoor je er tijdens het klimmen interactieve games op kunt spelen of trainingen op kunt doen. 

Klimroutes en games

Het Finse bedrijf gebruikt daarvoor een kleine box op een pilaar waarin een camera, een sterke projector en een zogenaamde dieptesensor zitten. Zo kan het apparaat zien waar op de klimmuur jij je bevindt en van die wand één groot touchscreen maken met klimroutes en games waardoor je klimtraining nog uitdagender en vooral ook leuker wordt.

Lichtgevende driehoek

Zo komt er bijvoorbeeld een lichtgevende driehoek tevoorschijn waar je precies binnen moet zien te blijven of verschijnen er plotseling allemaal enge beestjes die je kent uit videogames en die jij met je voeten en je handen van je af moet zien te schudden.

Beginnende klimmers

Maar de augmented reality klimmuur is er niet alleen voor klimmers die een stapje verder willen. Je kunt er ook voorgeprogrammeerde routes op afleggen waarbij je alleen de lichtgevende lijnen en grepen hoeft te volgen om boven te komen. Zo kun je rustig oefenen als je nog niet zo’n bedreven klimmer bent.

Ook naar Nederland?

De augmented reality klimmuur is er volgens de Finse makers dan ook voor klimmers van alle leeftijden en van alle niveaus. Helaas moet je op dit moment nog een reisje naar Finland boeken om je uit te kunnen leven op deze interactieve wand, maar als de Finse klimmers de smaak te pakken hebben, komt hij wellicht in 2017 ook naar Nederland.

Bronnen: Sportinnovator en Fresh Gadgets

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 22-12-2016