Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Maak kennis met de augmented reality klimmuur

Het Finse bedrijf Augmented Climbing Wall heeft als eerste augmented reality toegevoegd aan een klimmuur. Dit zijn projecties op de wand waardoor je er tijdens het klimmen interactieve games op kunt spelen of trainingen op kunt doen. 

Klimroutes en games

Het Finse bedrijf gebruikt daarvoor een kleine box op een pilaar waarin een camera, een sterke projector en een zogenaamde dieptesensor zitten. Zo kan het apparaat zien waar op de klimmuur jij je bevindt en van die wand één groot touchscreen maken met klimroutes en games waardoor je klimtraining nog uitdagender en vooral ook leuker wordt.

Lichtgevende driehoek

Zo komt er bijvoorbeeld een lichtgevende driehoek tevoorschijn waar je precies binnen moet zien te blijven of verschijnen er plotseling allemaal enge beestjes die je kent uit videogames en die jij met je voeten en je handen van je af moet zien te schudden.

Beginnende klimmers

Maar de augmented reality klimmuur is er niet alleen voor klimmers die een stapje verder willen. Je kunt er ook voorgeprogrammeerde routes op afleggen waarbij je alleen de lichtgevende lijnen en grepen hoeft te volgen om boven te komen. Zo kun je rustig oefenen als je nog niet zo’n bedreven klimmer bent.

Ook naar Nederland?

De augmented reality klimmuur is er volgens de Finse makers dan ook voor klimmers van alle leeftijden en van alle niveaus. Helaas moet je op dit moment nog een reisje naar Finland boeken om je uit te kunnen leven op deze interactieve wand, maar als de Finse klimmers de smaak te pakken hebben, komt hij wellicht in 2017 ook naar Nederland.

Bronnen: Sportinnovator en Fresh Gadgets

Foto: Shutterstock