Jaap: “Door vrijwilligerswerk te doen blijf ik bij het voetbal betrokken”

“Ik ben op mijn zesde begonnen met voetballen”, vertelt Jaap. “Dit heb ik tot mijn 28ste gedaan. Helaas moest ik toen stoppen in verband met knieproblemen. Daarnaast heb ik in mijn jeugd, tot ik achttien jaar was, ook altijd getennist. Vanaf mijn achttiende begon ik met fitnessen. Vanaf mijn 24ste golf ik en sinds een aantal jaren, sinds ik gestopt ben met voetballen, doe ik ook aan wielrennen en hardlopen.”

In shape blijven

Voor voetbal koos Jaap omdat zijn vader ook altijd heeft gevoetbald, omdat hij het zelf leuk vond en omdat al zijn vriendjes gingen voetballen. “Het was overigens ook een van de weinige sporten die in ons dorp werden aangeboden, naast tennis en korfbal. Tennissen koos ik uiteindelijk omdat ik het ook leuk vond, fitness om in shape te blijven, golfen omdat ik het op school, de sporthogeschool, aangeboden kreeg en dit erg leuk vond. Wielrennen en hardlopen doe ik om aan mijn conditie te blijven werken sinds ik moest stoppen met voetballen.” 

undefined

Onvergetelijke ervaring

“Ik heb een aantal jaar betaald voetbal mogen spelen bij FC Eindhoven. Dat was een onvergetelijke ervaring, waar ik als sporter en als mens rijker van ben geworden! Ik ben er trots op dat ik dat bereikt heb en kijk er met enorm veel plezier op terug. Ik heb daar in mijn werk en privé een goed netwerk aan overgehouden.”

Bucketlist

In alles wat hij doet op het gebied van sport is Jaap fanatiek. “Als ik een spel of een wedstrijd speel, wil ik graag winnen en wil ik ook graag de doelen bereiken die ik voor mezelf stel. Op dit moment heb ik geen concreet doel, maar ik heb nog wel een aantal doelen op mijn bucketlist staan: bijvoorbeeld het fietsen van de Mont Ventoux of de Marmot. Maar ik heb dit nog niet specifiek voor 2017 op het programma staan.”

undefined

Vrijwilliger

Gemiddeld besteedt Jaap zes uren per week aan zelf sporten. Daarnaast zet hij zich al jaren in als vrijwilliger voor SV Leunen, de plaatselijke voetbalclub in zijn geboortedorp Leunen waar hij ook begon met voetballen. “Sinds ik zelf gestopt ben met voetballen ben ik coach van het derde elftal zondagamateurs, waarin veel vrienden van mij voetballen. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren in de voetbaltechnische commissie van de club gezeten en organiseer ik jaarlijks een voetbalquiz voor de leden van SV Leunen.”

Steentje bijdragen

Jaap koos onder andere voor het vrijwilligerswerk bij SV Leunen omdat hij het leuk vindt om betrokken te blijven binnen het voetbal. “Het is toch een gemis dat je zelf niet meer actief kunt voetballen, dus op deze manier blijf ik erbij betrokken. Daarnaast vind ik het belangrijk om mijn steentje bij te dragen binnen SV Leunen om de club te helpen. Een vereniging draait op vrijwilligers en als ieder lid een steentje bij zou dragen, zou dit voor het bestuur een enorme verlichting zijn. Veel leden consumeren momenteel nog en betalen netjes hun lidmaatschap, maar doen geen vrijwilligerswerk. Dat is jammer, omdat je naast het helpen van de club als vrijwilliger ook veel leuke sociale contacten opdoet en écht onderdeel wordt van de vereniging!” 

Veel contacten

“Ik krijg er energie van om mensen te helpen en een bijdrage te leveren aan de maatschappij”, zegt Jaap. “Door het vrijwilligerswerk heb ik ontzettend veel contacten binnen de club, hetgeen erg gezellig is. Daarnaast is SV Leunen ook gewoon een enorm leuke en gezellige vereniging om deel van uit te maken. Er worden leuke dingen georganiseerd en de sfeer is er altijd goed.” 

undefined

Belangrijke plekken

“Ik vind het ook belangrijk om een bijdrage te leveren aan het behouden en verder doorontwikkelen van de vereniging SV Leunen en om een bijdrage te leveren aan de lokale samenleving”, vervolgt Jaap. “In deze individuele en steeds meer digitale maatschappij zijn juist de verenigingen de belangrijke plekken in de samenleving waar ontmoeting en sociale binding centraal staan! Een mooie combinatie van sport, gezelligheid en sociale cohesie. Dat vind ik uniek en zeer waardevol en dit moeten we met z’n allen in Nederland koesteren. Ik zou dan ook alle mensen op willen roepen hun steentje bij te dragen bij de vereniging waar ze lid zijn.”