Bescherm je ogen met een goede ski- of zonnebril

Een skibril beschermt je net als een goede zonnebril tegen UV-straling, die in de winter nog veel gevaarlijker is voor je ogen dan in de zomer. Als de natuur in de zomermaanden volop in bloei staat, reflecteert de groene omgeving ongeveer zes procent van het zonlicht. Als er in de winter sneeuw ligt, schiet dit omhoog naar bijna 95 procent.

Sneeuwblindheid

Ga je zonder bril de sneeuw in terwijl de zon fel schijnt? Dan kun je onder andere last krijgen van een ontsteking van je hoornvlies, ook wel sneeuwblindheid genoemd. Je ogen voelen dan pijnlijk aan en zijn overgevoelig voor licht. Als je je ogen daarna niet aan nog meer fel zonlicht blootstelt, gaat dit gelukkig binnen een dag weer over, maar het laat wel zien hoe belangrijk het is om je ogen goed te beschermen.

Staar

Oogbescherming tegen zonlicht is zelfs minstens zo belangrijk als het beschermen van je huid. Als je ogen extreem worden blootgesteld aan UV-straling, kan namelijk ook het gevoeligste deel van je netvlies (de macula) sneller gaan verouderen, waardoor je last krijgt van staar.

Let op de markering

Een zonnebril beschermt je niet altijd voldoende tegen UV-straling. Alleen als je kiest voor een zonnebril met glazen van hoge kwaliteit kun je er zeker van zijn dat je ogen voor honderd procent beschermd zijn. Je ziet dit aan de CE-markering op de zonnebril.

Glazen

Hoe kies je nu de juiste ski- of zonnebril? Allereerst kun je daarbij letten op de glazen. Laat je hierbij niet misleiden door de op zich logische gedachte dat donkere glazen je altijd betere bescherming bieden tegen schadelijke UV-straling dan lichte glazen. Ook glazen die helemaal helder zijn, kunnen je goede bescherming bieden, terwijl er ook donkere glazen bestaan die dat niet doen. Check in elk geval of er op een zonnebril staat dat hij ‘UV 400’-bescherming biedt. Dan mag je erop vertrouwen dat de glazen genoeg UV-straling tegenhouden om veilig te sporten in de zon.

Lenzen

Zonnebrillen hebben daarnaast lenzen in verschillende kleuren. Sommige daarvan zijn vooral bedoeld om de zonnebril er mooi uit te laten zien, terwijl andere kleuren ook echt functioneel zijn. Natuurlijk kun je bij de aanschaf van jouw zonnebril beter rekening houden met dat laatste dan met dat eerste, hoe verleidelijk ook.

Grijsgroen

Een bril met grijze glazen is bijvoorbeeld het meest geschikt voor dagelijks gebruik, omdat die glazen weinig of geen kleurverandering geven. Een bril met grijsgroene glazen is in de felle zon erg geschikt. Hij laat de kleuren waar het menselijk oog het meest gevoelig voor is het meeste door, waardoor je er heel helder doorheen kunt kijken terwijl de glazen toch veel licht tegenhouden.

Blauw licht filteren

Een bril met bruine glazen is geschikt voor zonnige dagen waarop er geen wolkje aan de hemel staat. De bruine glazen filteren vooral het blauwe licht van de lucht uit, dat fel op sneeuw en andere oppervlakken kan reflecteren. Draag je een bril met bruine glazen, dan wordt het beeld rustiger en zie je betere contrasten. Wel kun je door het dragen van een bril met bruine glazen wat minder alert worden, omdat blauw licht je juist wakkerder houdt. Ga je een verre reis maken voor je wintersportvakantie waarbij je last hebt van een jetlag? Dan kun je beter voor een andere kleur glazen kiezen.

Geel en oranje

Zonnebrillen met geel/oranje glazen tot slot zien er ‘cool’ uit, maar ze beschermen minder goed tegen fel zonlicht. De glazen laten vrij veel licht door. Wel helpen ze je om beter diepte te zien, wat in de sneeuw natuurlijk goed van pas komt en zijn ze handig op mistige dagen.

Bron: Gearlimits.com

Bron: Shutterstock

Publicatiedatum: 27-12-2016