Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

1. Kies goede schaatsen

Van Friese doorlopers tot hoge Noren en van kunstijsschaatsen tot klapschaatsen: er zijn veel verschillende soorten schaatsen. Kies de schaatsen die passen bij jouw niveau en persoonlijke wensen om te voorkomen dat je een blessure oploopt die je schaatsplezier bederft. Let vooral goed op de pasvorm. Je voet moet bijvoorbeeld goed ‘opgesloten zitten’, zodat je de schaats met je voet goed kunt sturen, maar hij mag ook weer niet zo strak zitten dat het knelt of zelfs pijn doet. 

2. Kleed je comfortabel

Op een overdekte kunstijsbaan heb je natuurlijk geen last van regen, maar het is er wel koud. En als je op je schaatsen snelheid maakt, kun je zelfs je eigen tegenwind creëren. Zorg daarom dat je schaatskleding draagt die comfortabel zit en die je beschermt tegen onderkoeling en een val. Je kunt het beste drie dunne laagjes kleding over elkaar heen dragen. Denk aan een vochtafvoerende laag (zoals thermo-onderkleding), een isolerende laag (zoals een fleecejas of -trui of een schaatspak) en een wind- en waterwerende laag (zoals een jack). 

3. Laat je schaatsen slijpen

Scherpe schaatsen zorgen ervoor dat je meer grip hebt op het ijs en dus stabieler en zekerder op de schaatsbaan staat. Zeker als het de eerste keer is dat je deze winter gaat schaatsen, is het slim om de ijzers te controleren en ze als dat nodig is vooraf te laten slijpen.

4. Draag een helm

Veiligheid staat op het ijs voorop. Ook als je niet bang bent dat je zelf zult vallen kan het altijd gebeuren dat een andere schaatser tegen je opbotst en jij op het ijs belandt. Een helm beschermt je hoofd bij een val en helpt om (hersen)letsel te voorkomen. Als je een helm koopt of leent, let er dan op dat die geen puntige vorm aan de achterkant heeft en dat er niet een schaatsijzer doorheen kan komen.

5. Draag handschoenen

Handschoenen beschermen je niet alleen tegen de kou op het ijs, maar ook tegen de schaaf- en snijwonden die je bij een val kunt oplopen. Terwijl jij op het ijs ligt kan er bijvoorbeeld net iemand langsrijden die per ongeluk over jouw vingers schaatst. Door handschoenen te dragen voorkom je dat dit ernstige gevolgen heeft.

6. Bescherm ook je polsen

Polsblessures zoals botbreuken voorkom je door naast handschoenen ook polsbeschermers te dragen. Ga je in een grote groep het ijs op, bijvoorbeeld om een marathon te rijden? Denk dan ook aan scheen- en enkelbeschermers, want je hoeft maar één misslag te maken om met je ijzers je eigen enkels te raken.

Bronnen: KNSB en VeiligheidNL

Foto: Shutterstock

  • Datum: 16-12-2016

Lees ook