Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Kraanwaterdag gaat eigenlijk over water drinken op school, maar deze gezonde gewoonte kun je natuurlijk ook thuis of op je werk toepassen. De uitdaging van Kraanwaterdag is dat je op één vaste dag in de week alleen maar kraanwater drinkt.

Water in huis

Kraanwaterdag bestaat nog niet zo lang, net zoals kraanwater zelf. Vroeger hadden mensen immers helemaal geen kranen in huis en dronken ze water uit de gracht. Niet echt fris natuurlijk. Gelukkig werden een paar eeuwen later leidingen aangelegd die schoon water naar de stad brachten. Dit water werd opgepompt uit ondergrondse waterbronnen.

Betere concentratie

Onderzoekers hebben uitgezocht waarom water drinken zo gezond is. Zo blijkt bijvoorbeeld dat je je door water te drinken beter kunt concentreren: op school, op je werk en ook tijdens het sporten. Eén dag per week kraanwater drinken in plaats van andere drankjes, helpt al om je gezonder te voelen.

Veilig kraanwater drinken

Ook het Voedingscentrum is fan van kraanwater. Doordat het water in Nederland streng gecontroleerd wordt, en de eisen daarvoor zijn vastgelegd in de Waterleidingwet, weet je zeker dat je hier veilig uit de kraan kunt drinken. Sterker nog: het Nederlandse kraanwater behoort tot het beste van de wereld. Kraanwater is ook nog eens veel goedkoper en beter voor het milieu dan water drinken uit een flesje.

Elke dag water

Water heb je elke dag nodig. Doordat er geen calorieën in zitten kun je er zo veel van drinken als je wilt. Het Voedingscentrum geeft als advies voor volwassenen om dagelijks 1,5 tot 2 liter te drinken. Dit hoeft niet alleen water te zijn, alle dranken tellen hierin mee. Je kunt kraanwater natuurlijk ook als basis gebruiken om koffie of thee te maken.

Kraanwater Slagzin Challenge

Zit je nog op school? Dan kun je ook meedoen aan de Kraanwater Slagzin Challenge. Jouw klas krijgt dan de uitdaging een creatieve slagzin te verzinnen over Kraanwaterdag, waarmee je het lekkere en gezonde van kraanwater op een leuke manier onder de aandacht brengt. Je maakt daarmee kans op een optreden van de meidengroep Raak en rapper Yes-R bij jou op school, een bezoek met jouw hele klas aan Science Center NEMO of kraanwaterbidons voor je hele klas.

Bronnen: Kraanwaterdag en Voedingscentrum

Foto: Shutterstock

  • Datum: 23-11-2016
#Gezondheid #Sportweetje #Mineralen

Lees ook