Honderden publicaties uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zijn verzameld voor de tentoonstelling, net als bijzondere objecten uit de collectie van NOC*NSF. Natuurlijk zijn er veel boeken, maar ook de fiets van Joop Zoetemelk en de schaatsen Sjoukje Dijkstra kun je in Den Haag bewonderen, net als het judopak van Anton Geesink.

Schaken

De Koninklijke Bibliotheek heeft met zo’n 35.000 titels de op één na grootste schaak- en damcollectie van de wereld. Er zitten topstukken bij van de vijftiende eeuw tot aan nu. Ook kun je op de tentoonstelling zelf een potje schaken aan een schaaktafel naar het ontwerp van de Russische kunstenaar Alexander Rodchenko.

Geschiedenis van de sport

Ook als je interesse hebt in de geschiedenis van andere sporten is de tentoonstelling zeker een bezoekje waard. De oorsprong van de moderne sport is al te zien in kolf spelende figuren in een middeleeuws handschrift, een potje zestiende-eeuws tennis en imposante boeken voor zeventiende-eeuwse schermscholen.

Reglementen en handboeken

Dat sport vanaf de negentiende eeuw steeds meer ‘de belangrijkste bijzaak’ werd, is te zien in ontelbare reglementen en handboeken. Ook kun je door de zakboekjes van het sigarettenmerk Van Nelle bladeren waarin je de voetbalcompetitie kon bijhouden, net als door de jubileumboeken van verenigingen op elk niveau die de trots op het ‘eigen cluppie’ laten zien.

 

undefined

Spannende jongensboeken

Kinderen en jongeren kunnen in het museum lezen in spannende jongensboeken over sportiviteit en vriendschap, zoals de klassieker De AFC’ers. En natuurlijk ontbreken de heldenverhalen niet: de verhalen over sporters met wie het hele land meeleeft bij grote evenementen als de Olympische Spelen, het WK voetbal of de Elfstedentocht. Met die ene seconde of die ene goal maken zij het verschil tussen eeuwige roem of totale deceptie. Honderden plaatjesboeken, biografieën, strips en tijdschriften bejubelen de coryfeeën uit de Nederlandse sportgeschiedenis.

 

De tentoonstelling bezoeken

De tentoonstelling in Museum Meermanno in Den Haag is te bezoeken van 12 november tot en met 5 februari 2017. Het museum is elke week geopend van dinsdag tot en met zondag, van 11.00 tot 17.00 uur. 

  • Datum: 10-11-2016
#Evenementen

Lees ook