Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Survival Run is een zware en tegelijk een veelzijdige vorm van duursport. Je combineert hardlopen over een lange afstand met het bedwingen van verschillende zware hindernissen. Je komt niet aan de eindstreep met kracht alleen, daarvoor heb je ook souplesse en techniek nodig.

Mythe

Om Survival Run hangt de mythe heen dat het alleen voor echte bikkels is die gewend zijn aan zware duursporttrainingen. En ja, Survival Run is zwaar. Je neemt het niet alleen op tegen de hindernissen die je onderweg tegenkomt, maar ook tegen de elementen van de natuur. De combinatie van water en wind, en in de winter ook nog kou, kan een behoorlijke aanslag betekenen op je spieren en je uithoudingsvermogen.

Krachten ontdekken

Maar dat betekent niet dat je het niet kan. Als je conditie een beetje goed is, kun je je zeker eens aan een Survival Run wagen. Tijdens de run ontdek je waarschijnlijk krachten van jezelf waarvan je niet wist dat je ze in je had. Of zoals het op de website van de Survivalrun Bond Nederland zo mooi staat: “Regelmatig zien wij nog deelnemers die besloten hebben eens een keer mee te willen doen en met de heldere blik van de overwinning sterk afstekend ten opzichte van het vermoeide lichaam de finish bereiken. De trots die daarvan afstraalt is onbeschrijfelijk.” 

undefined

Loop- en krachttraining

Een goede voorbereiding op een Survival Run bestaat uit een combinatie van loop- en krachttraining. Laat je goed begeleiden in de aanloop naar jouw run. Neem een kijkje op de pagina Trainingsgroepen van de bond om te kijken of er in jouw omgeving trainingsmogelijkheden zijn.

Kleding

Pas je survivalkleding aan de weersomstandigheden tijdens de run aan. Je te warm aankleden is niet goed, maar te koud gekleed gaan ook niet. Vaak kun je het beste een thermohemd dragen, met daaroverheen het T-shirt dat je krijgt van de stichting of vereniging die de Survival Run organiseert. Je bent dan goed voorbereid op waterobstakels onderweg, maar ook op lopen in een beschut bos of op een uitgestrekt winderig weiland.

Warme spieren

Draag een legging om je zowel in het water als in het bos goed te kunnen bewegen. Je blijft dan niet achter een hindernis of een tak in het bos haken. Ook houdt een legging je spieren goed op temperatuur, omdat de broek snel droogt. Let erop dat je legging aansluit bij je enkels, zodat je beschermd bent tegen schaafwonden van touw, takken en andere obstakels.

undefined

Grip

Survivalschoenen zijn het beste licht en sterk, met een grof profiel, zodat je niet te snel uitglijdt. Zorg ervoor dat je voldoende grip hebt als je op een touw moet staan om naar boven te klimmen. Overweeg ook om een muts en handschoenen te dragen, vooral in de winterkou. Handschoenen dragen bij het bedwingen van de hindernissen is vaak niet handig. Je hebt dan minder grip, waardoor je makkelijker uit een hindernis glijdt.

Goede warming-up

Sta je aan de start van een Survival Run? Doe dan een goede warming-up, want je gebruikt tijdens de run bijna alle spieren die je in je lichaam hebt. Zorg ook dat je lekker uitgerust bent en goed gegeten hebt.

Rood armbandje

Bij de start van de run ontvang je naast je T-shirt met startnummer ook een rood armbandje, als extra motivatie. Dit armbandje raak je kwijt als je een hindernis niet kunt volbrengen. Je eindigt dan lager in het klassement dan de survivalrunner achter je die wel goed over alle hindernissen is gekomen. Soms krijg je bij een wedstrijd ook per gemiste hindernis een gaatje in je rechtermouw. De regels staan voor elke run vermeld in het programmaboekje. Maar onthoud: hoe lang je ook over het parcours doet, alle hindernissen succesvol afleggen en je armbandje behouden geeft je de meeste voldoening, en dat is wat telt.

Bronnen: Survivalrun Bond Nederland en NOC*NSF

Foto's: Mud Masters

  • Datum: 30-11-2016

Lees ook