Laat je hersenen kraken, ga schaken!

Schaken is een eeuwenoude sport die waarschijnlijk ontstaan is in India. In Nederland wordt het schaakspel al sinds de middeleeuwen gespeeld. Het komt voor in boeken uit de dertiende eeuw en bij opgravingen zijn heel oude schaakstukken gevonden. Ook Willem van Oranje en andere leden van het koningshuis konden schaken.

Schuiven met stukken

Als jij ook wilt leren schaken, is het belangrijk dat je weet hoe de verschillende stukken zich over het bord mogen bewegen. De koning bijvoorbeeld mag zich alle kanten op verplaatsen, recht of schuin, maar wel steeds één veld per keer. Ook de dame mag zich vrij bewegen, schuin en recht, naar voren, naar achteren, naar links en naar rechts, zo veel velden als ze maar wil.

Paardensprong

De toren mag zich ook zo veel velden verplaatsen als hij maar wil, maar alleen recht naar voren, naar achteren of naar links of rechts. De loper mag alleen schuin naar voren en naar achteren, ook weer een onbeperkt aantal velden. Het paard maakt een sprong van één veld schuin en één veld recht, in alle richtingen, en mag als enige over andere stukken heen springen.

Pion

Tot slot is er de pion, die alleen naar voren mag. Bij de eerste zet mag dat over één of twee velden, bij de volgende zetten steeds één veld. Slaan, oftewel een stuk van je tegenstander veroveren en van het veld halen, mag de pion dan weer alleen één veld schuin naar voren.

Stappenmethode

Duizelt het je al van al deze schaakregels? Geen zorgen. Als jonge schaker kun je het spel bijvoorbeeld bij jou op school leren met de Stappenmethode die ontwikkeld is door de KNSB, de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Jouw school kan hiervoor het lespakket Speelz bestellen, waarmee je leert schaken in de klas. Hierbij hoort ook een echt schaakdiploma dat je krijgt als je een bepaald niveau hebt bereikt.

Online oefenen

Ook kun je online spelenderwijs leren schaken met het programma Chessity. De KNSB werkt hiermee samen en het programma heeft allemaal leuke game-elementen. Hier kun je in alle rust oefenen voordat je het op gaat nemen tegen een tegenstander die echt voor je zit.

Bron: KNSB

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 24-11-2016