Kom in actie voor Movember tijdens de MoRun

Het Vondelpark in Amsterdam wordt op 26 november omgetoverd tot een hardlopend circus. De Movember Run, waarbij alle deelnemers met of zonder (plak)snor 5 kilometer hardlopen, beleeft dan alweer zijn vierde editie. De Movember Run is een sportief onderdeel van Movember, de maand waarin duizenden mannen hun snor laten staan om geld in te zamelen voor onderzoek naar teelbal- en prostaatkanker.

NK Hardlopen met Snor

Ben je een serieuze hardloper? Dan kun jij op de laatste zaterdag van november op het door de Atletiekunie gecertificeerde parcours strijden om de titel bij het ‘NK Hardlopen met Snor’. Maar ook als je vooral meedoet voor het mooie goede doel en de fun kan je zomaar in de prijzen vallen, voor de beste snor of voor de leukste outfit.

Serieuze boodschap

“De MoRun is een hardloopevenement met een serieuze boodschap. Mannen praten niet makkelijk over hun gezondheid met als gevolg dat ziektes vaak laat worden ontdekt. Met de MoRun willen we op een leuke en positieve manier aandacht creëren voor dit fenomeen”, vertelt Hendrik Nuyens, een van de initiatiefnemers van de MoRun.

Circus

Bertram Welink, een van de andere initiatiefnemers, benadrukt dat iedereen mee kan doen aan de MoRun. “Je loopt anderhalve ronde door het Vondelpark. Dat is voor iedereen te doen. Al vanaf de eerste editie komen alle deelnemers verkleed, bijvoorbeeld als Super Mario of als Freddie Mercury. Dit jaar is het thema circus en verwachten we veel mensen in circusoutfits.”

Veel onderzoek nodig

Professioneel zwemmer Joost Reijns, die zelf de Olympische Spelen van Londen misliep toen bij hem teelbalkanker werd ontdekt, is ambassadeur van de MoRun. “In 2012 werd bij mij teelbalkanker geconstateerd”, vertelt hij. “Door een behandelplan op maat heb ik het geluk gehad te mogen herstellen. Ik wens iedereen die de diagnose kanker krijgt zo’n behandeling op maat toe. Door veel onderzoek komen we steeds dichterbij, maar hiervoor is geld nodig; heel veel geld.”

In beweging

Het is voor Joost de reden om in actie te komen voor Movember. “Donaties zorgen niet alleen voor de ontwikkeling van medicijnen en onderzoek naar de ziekte, maar ook voor betere educatie over kanker. Dit kan veel onzekerheid wegnemen. Als topsporter weet ik als geen ander hoe belangrijk bewegen is voor je lichaam en geest. Daarom sta ik pal achter een initiatief zoals de MoRun, waarbij mensen in beweging komen en daarmee fondsen werven.”

Inschrijven

Je kunt je tot donderdag 24 november online inschrijven voor de Movember Run. De netto-opbrengst van de run wordt na afloop overgemaakt naar de Stichting Movember. Meer informatie en het inschrijfformulier kun je vinden op www.movemberrun.nl.

Daag elkaar uit

Bertram heeft nog een goede tip voor wie met een groep vrienden of collega’s mee wil doen aan de Movember Run. “Het is ook leuk om elkaar uit te dagen. Zo weten we van IMC, een van onze partners, dat zij hun concullega’s hebben uitgedaagd om ook mee te doen en dat de verliezer het ingezamelde bedrag van de ander verdubbelt.”

Publicatiedatum: 15-11-2016