Crunches kennen we al jaren. Het is een oefening die je vaak doet aan het einde van een sportles of die je makkelijk zelf thuis uitvoert. Je gebruikt bij het doen van crunches vooral je rechte buikspieren, en als je er een variant op doet ook je schuine buikspieren.

Snel resultaat

Door het doen van crunches krijg je sterke buikspieren. Maar als je houdt van snel resultaat en nu echt graag een plattere buik wilt, dan kun je beter kiezen voor planken, een trainingsoefening die vooral de laatste paar jaar sterk in opkomst is.

Alle spieren aan het werk

Wat de plankhouding zo effectief maakt is dat je hierbij bijna elke spier in je lichaam gebruikt. Niet alleen je rechte buikspieren, maar ook je schuine én dwarse buikspieren moeten tijdens het planken hard werken, net als je rug, je dijen, je heupen, je borst, je schouders en je benen.

Minder blessuregevoelig

En hoe meer verschillende spieren je gebruikt bij een oefening, hoe meer calorieën je daarmee verbrandt en hoe sneller je het resultaat boekt dat je voor ogen hebt. Bij planken is de kans dat je een blessure oploopt bovendien een stuk kleiner dan wanneer je crunches doet. Die laatste zijn veel meer belastend voor je nek en rug.

Lange rechte lijn

Oké, dat wordt dus planken voor een plattere buik. Maar hoe voer je de plankoefening nu correct uit? Ga hiervoor op een matje of op de grond liggen met je ellebogen op schouderbreedte. Je raakt het matje of de grond met je ellebogen en de toppen van je tenen. Je lichaam vormt één lange rechte lijn en je spant je buik- en bilspieren aan. Deze houding houd je een vooraf bepaald aantal seconden vast of zolang als het lukt.

Hoofd naar beneden

Tip voor beginnende plankers: doe de oefening eerst een paar keer voor de spiegel om te kijken of jouw lichaam kaarsrecht blijft en je niet te ver met je billen naar boven steekt. Heb je de juiste houding te pakken? Houd je hoofd dan rustig naar beneden, zodat je nek tijdens het planken niet belast wordt.

 

Bron: HLN.be

Foto: Hardlooptrainers Nederland

  • Datum: 01-11-2016
#Bewegen

Lees ook