Indoorroeien: racen zonder water

Roeien op het water en dan ook echt meters maken in je boot, waarbij je probeert je tegenstanders het nakijken te geven: dat is natuurlijk het allerleukst. Maar als de temperaturen dalen naar waarden rond het vriespunt is het niet echt aantrekkelijk meer om op het koude water te zijn.

Alle spiergroepen trainen

Geen wonder dus dat veel recreatieve en professionele roeiers in de wintermaanden overstappen op indoorroeien. Dit is een vorm van de roeisport waarbij je alle spiergroepen in je lichaam traint, ook je beenspieren die in een echte boot minder werk hoeven te verzetten. Bovendien werk je aan de capaciteit van je hart, longen en bloedvaten. Het enige verschil met ‘echt’ roeien is dat je niet van je plek af komt.

Groot vliegwiel

Al rond 1950 trainden roeiers binnen op ergometers. De oudste roeiapparaten waren enorme metalen constructies met een groot vliegwiel, en alle roeiers hadden er een hartgrondige hekel aan. Pas in de jaren tachtig werden de roeimachines moderner en iets lichter, met een wiel dat tegen de luchtweerstand optrad.

Roeiwedstrijden

Later kwam vanuit de Verenigde Staten de Concept2 op de markt, een licht roeiapparaat dat inmiddels over de hele wereld gebruikt wordt. Daardoor werd het ook mogelijk om wereldwijd indoorroeiwedstrijden te organiseren.

Wereldkampioenschappen

De meest bekende roeiwedstrijd die overdekt gehouden wordt is de C.R.A.S.H.B.: de officieuze wereldkampioenschappen indoorroeien. Ze vinden elk jaar in de maand februari plaats in Boston.

Krachten meten

Ook ons land heeft haar eigen nationale kampioenschap: het AEGON Nederlands Kampioenschap Indoorroeien. Lijkt het jou gaaf om daar je krachten te meten met andere indoorroeiers uit heel Nederland? Dan kun je al snel aan de bak, want de eerstvolgende editie vindt plaats op zaterdag 10 december Sporthallen Zuid in Amsterdam.

Veel tegenstanders

Je kunt je voor het Nederlands kampioenschap aanmelden tot vrijdag 2 december, via de website van de KNRB. Bereid je alvast maar voor op veel tegenstanders, want via Facebook hebben al meer dan 500 mensen laten weten dat ze meedoen aan het NK Indoorroeien.

 

Bron: KNRB

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 17-11-2016