Fietsen in de kou of op de tacx?

Trainen op de tacx heeft zo zijn voordelen. Het is in de winter niet alleen een stuk warmer, maar je hoeft onderweg ook niet op te passen voor tegenliggers en ander verkeer. Als er thuis of in de sportschool een beeldscherm in de buurt is, kun je zelfs lekker tv-kijken terwijl je aan het trappen bent. Zo vliegt je training voorbij.

Afwisseling

Andere fietsers houden juist van de afwisseling van buiten trainen: van het trotseren van de tegenwind, van het inhalen van die fietser die voor je rijdt en van de mooie omgeving waar je doorheen fietst.

Binnen of buiten

Maar wat is nu beter, binnen of buiten fietsen? Of maakt het geen verschil? Een onderzoek dat gepubliceerd werd in The Journal of Strength & Conditioning Research gaat in op deze vraag. Hiervoor verdeelden de onderzoekers van de University of Nebraska twaalf amateurwielrenners in twee groepen. De ene groep legde veertig kilometer buiten af, de andere groep deed dat binnen.

Gegevens verzamelen

De onderzoekers verzamelden gegevens over de hartslag, geleverde kracht, kerntemperatuur, huidtemperatuur, lichaamsgewicht, focus van de aandacht en vermoeidheid zoals de fietsers die ervoeren, en over omstandigheden zoals de windkracht. Alleen die laatste factor was niet gelijk: voor de groep die buiten fietste was de windkracht groter.

Meer kracht

De groep buitenfietsers genereerde tijdens de training van veertig kilometer meer kracht. Ook lag de gemiddelde hartslag bij deze groep hoger. De temperatuur van de huid was bij deze groep juist lager, wat waarschijnlijk veroorzaakt werd door de wind. Verder waren er geen significante verschillen tussen beide groepen, dus ook niet in hoe vermoeid ze zich voelden na afloop van de training.

Buiten minder inspanning

De onderzoekers trekken als voornaamste conclusie dat je binnen voor je gevoel harder moet werken om objectief gemeten dezelfde inspanning te verrichten en hetzelfde resultaat te bereiken als het gaat om geleverde energie en belasting van je hart. Anders gezegd: buiten trainen is ‘makkelijker’, omdat je gevoelsmatig minder inspanning hoeft te leveren om hetzelfde resultaat te bereiken.

Kleine en grote wielrenners

Een ander onderzoek, dat in 2007 werd gedaan, keek onder andere naar het verschil tussen kleine en grote wielrenners als het gaat om binnen en buiten trainen. Daaruit blijkt dat grotere wielrenners door hun grotere omvang mogelijk meer (lucht)weerstand ervaren en buiten meer moeite moeten doen om dezelfde snelheid te behalen als binnen. Dit terwijl kleine wielrenners binnen en buiten ongeveer even snel zijn.

 

Bron: Fitsociety.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 22-11-2016