Citroen? Vaker doen!

Een schijfje citroen bij een lekker drankje: daar houden we wel van. Maar het los eten van citroenen, dat doet niet iedereen even graag. Toch zou je dat vaker moeten doen. Citroenen zitten namelijk boordevol vitamine C en bevatten ook de vitamines B1, B2 en B11 (foliumzuur). Verder zitten in citroenen de mineralen calcium, koper, ijzer, magnesium en mangaan. En daardoor brengt het eten van citroenen vele gezondheidsvoordelen met zich mee.

Lagere bloedsuikerspiegel en bloeddruk

Neem bijvoorbeeld het stofje hesperetin in citroenen. Dit helpt om je bloedsuikerspiegel omlaag te brengen. Ook als je diabetes hebt is het daarom goed om regelmatig een citroen te eten. Dat geldt eveneens als je last hebt van een hoge bloeddruk, waar het mineraal kalium een gunstig effect op heeft. En het eten van fruit waarin veel vitamine C zit, zoals citroenen en sinaasappels, helpt ook om de kans te verkleinen dat je een hart- of vaatziekte krijgt.

Glas citroenwater

Het zuur in de citroen geeft deze gele vrucht niet alleen haar frisse smaak, maar helpt je ook om meer urine te produceren. Daardoor wordt de kans kleiner dat je last krijgt van nier- of galstenen. En ook je lever wordt blij van citroenen. Drink daarom in de ochtend een glas citroenwater om je lever gezond te houden.

Oppepper voor je immuunsysteem

Daarmee is het lijstje van gezondheidsvoordelen van het eten (of drinken) van citroenen nog lang niet compleet. Het geeft namelijk ook een oppepper aan je immuunsysteem, waardoor je lichaam beschermd wordt tegen griep, verkoudheid en andere ziektes die ervoor zorgen dat je tijdelijk minder of helemaal niet kunt sporten.

Schone darmen

Verder hebben citroenen een gunstige invloed op je darmen: het stimuleert met name de darmperistaltiek, een beweging die je darmen maken om voedsel door je lichaam te vervoeren. Het houdt je darmen schoon, waardoor je lichaam voedingsstoffen beter kan blijven opnemen. Ook is het eten van citroenen goed voor je stoelgang.

Tegen bloedarmoede en allergieën

Het eten van citroenen helpt daarnaast om bloedarmoede tegen te gaan. De stoffen vitamine C en citroenzuur zorgen er samen voor dat je lichaam ijzer uit voeding beter kan opnemen, zodat je daar geen tekort aan krijgt. Ook als je last hebt van een allergie is het goed om citroen te eten: het doet je allergie niet verdwijnen, maar geeft wel verlichting, vooral als je last hebt van jeuk.

Mond spoelen

Eén nadeeltje van het eten van citroenen is dat je tanden er minder blij van worden. Het citroenzuur kan je tandglazuur aantasten, waardoor je sneller last krijgt van een gaatje of tandbederf. Je kunt dat voorkomen door je mond meteen na het eten of drinken van citroen(sap) te spoelen met water, je tanden nooit meteen voor of na het eten of drinken van citroen(sap) te poetsen en door citroensap te drinken uit een glas met een rietje, zodat je voortanden er niet mee in aanraking komen.

 

Bron: Dokterdokter.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 07-11-2016