Eén momentje voor een bewuste keuze‚Ķ

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Hardlopen is populair, maar niet voor iedereen een geschikte sport. Tijdens het hardlopen komt er elke keer dat je voeten de grond raken tot wel drie keer je lichaamsgewicht op je hielen terecht. Vooral voor mensen die wat zwaarder zijn, vormt dat een risico. Voor je het weet, heb je een kleine of een wat ernstigere blessure te pakken en moet je alweer stoppen met hardlopen.

Bijna geen overbelastingsblessures

Als je kiest voor steppen, een sport die qua energieverbruik het midden houdt tussen hardlopen en wielrennen, loop je dat risico niet. Je hebt bij steppen namelijk bijna geen last van overbelastingsblessures. Ook kun je na een vrij korte tijd van oefenen al een behoorlijk eind steppen, waar je bij hardlopen de afstand veel rustiger moet opbouwen.

Looptechniek is steptechniek

Heb je wel al ervaring met hardlopen? Dan heb je een voordeel als je op de step stapt. De kenmerken van een goede looptechniek, met korte, harde grondcontacten, komen namelijk ook bij het steppen goed van pas. Op deze manier belast je je lichaam zo min mogelijk en kun je het steppen lang volhouden. Je kunt zo zelfs een snelheid boven de dertig kilometer per uur bereiken.

Snel langer trainen

Bijna iedereen kan na drie tot vier weken oefenen zonder problemen een steptraining van minimaal een uur doen. Als je dit doet op een hartslagfrequentie van ongeveer zestig procent van je maximum, is je vetverbranding optimaal. Die vetverbranding begint wel pas na twintig of dertig minuten steppen, maar daarna houd je nog genoeg trainingstijd over, waar je bij hardlopen vaak zeker drie maanden bezig bent voordat je een halfuur achter elkaar kunt rennen.

Verschillende trainingsprikkels

Net als bij andere sporten is het bij steppen belangrijk dat je gevarieerd traint, anders zul je na een tijdje trainen weinig gewicht meer kwijtraken. Prikkel je lichaam bijvoorbeeld door de ene keer een korte training op hoge snelheid te doen, de andere keer een duurtraining op een wat lagere snelheid en weer een andere keer een intervaltraining. Daarmee geef je je vetverbranding telkens een nieuwe oppepper. Ook trainen met wind tegen is goed om meer vet te verbranden.

Bronnen: Steppendoejezo.nl en Stepteamoosterhout.nl

Foto: Shutterstock

  • Datum: 04-10-2016

Lees ook