Voorkom een lopersknie

Trainingsopbouw

Om een lopersknie te voorkomen is het allereerst belangrijk dat je je trainingsintensiteit langzaam opbouwt. Op die manier wennen je spieren en pezen aan de nieuwe belasting en forceer je ze niet. Merk je dat je toch last krijgt van je knieën? Stel je trainingsintensiteit dan naar beneden bij. Als de klachten verdwijnen, kan je weer langzaam gaan opbouwen.

Schoenen

Zorg voor goede hardloopschoenen. Verkeerde of versleten schoenen kunnen ervoor zorgen dat je je voeten niet goed plaatst of dat de belasting van je knieën te zwaar is bij het neerkomen. Laat je adviseren in de winkel. In steeds meer sportzaken kan je tegenwoordig een stukje lopen op een loopband, zodat de verkoper kan zien hoe jij je voeten neerzet. Hij of zij kan je dan adviseren over het soort schoen dat bij jou past.

Spieren

Train andere spiergroepen. Doe oefeningen voor sterke bil- en beenspieren. Als deze spieren zwakker zijn, zak je meer door je heupen, kantelt je bekken en draait je knie meer naar binnen tijdens het lopen. De spanning die hierdoor op je pezen komt te staan, kan een lopersknie tot gevolg hebben. Let er ook op dat je beide zijden van je lichaam even sterk traint. Onbalans in spierlengte of spierkracht kan een van je knieën onnodig belasten.

Looptechniek

Heb je bovenstaande tips opgevolgd, maar krijg je toch pijn tijdens het hardlopen? Laat dan eens een sportfysiotherapeut of ervaren trainer naar je looptechniek kijken. Een te lage pasfrequentie, landen voor je knie of ‘passief lopen’ kunnen oorzaken zijn van een lopersknie. Met het juiste advies kan je weer pijnvrij sporten!

 

Bron: AmstelFysio, Dokterdokter.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 23-10-2016