Voedselhypes en trendy diëten: Hoe weet je wat je nog kunt eten?

The Green Happiness is de laatste weken volop in het nieuws. Het is een nieuw en populair veganistisch dieet waarbij je heel veel groenten eet en geen dierlijke producten en gluten. Tessa Moorman en Merel van Carlsburg, drijvende krachten achter de blogsite The Green Happiness, vertelden onder andere over hun dieet in NRC Handelsblad en RTL Late Night.

Gevaarlijk

Het Voedingscentrum waarschuwde daarop dat het dieet gevaarlijk is en onherstelbare schade kan veroorzaken. Want als je te weinig eiwitten binnenkrijgt, kunnen je spieren minder sterk worden en als je te weinig calcium binnenkrijgt, dan loop je een groter risico op botontkalking.

Gedragscode

Ook de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) is bezorgd en pleit daarom voor een gedragscode om gevaarlijke diëten en ongezonde voedselhypes te voorkomen. Ook moet er volgens de NVD een gedragscode komen voor diëtisten en voedingsgoeroes. Want hoe weet je nu als nietsvermoedende consument welke diëten en hypes je kunt vertrouwen, en welke niet?

Onduidelijk

“Het lastige is dat iedereen zich voedingsdeskundige of voedingscoach mag noemen en dan ook nog eens van alles mag beweren”, vertelt Wineke Remijnse van de NVD aan BNR. “Voor consumenten is het volstrekt onduidelijk wie je kunt vertrouwen.”

Komen en gaan

Jaap Seidell, voedingswetenschapper aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, maakt zich minder zorgen. Hij heeft in dertig jaar tijd al heel wat diëten zien komen en gaan. “Niemand houdt zich echt aan diëten”, zegt hij in de Volkskrant. “Een enkeling probeert het een tijdje, maar als dit soort diëten massaal zou worden gevolgd, lagen de ziekenhuizen allang vol met ondervoede mensen en mensen met botbreuken, en dat is niet het geval.”

Voedselonderwijs voor kinderen

Voor kinderen is er al langere tijd het lespakket Lekker Fit!, waarmee ze op een leuke en leerzame manier vertrouwd raken met de voordelen van een gezonde leefstijl. Hierin gaat het ook over voeding en gezonde keuzes maken. Om de kennis van kinderen over voeding nog groter te maken is op 5 september de campagne ‘Structureel voedselonderwijs voor ieder kind’ gestart, met een bijbehorende petitie om dit voor elkaar te krijgen.

Jong geleerd, oud gedaan

Het Voedingscentrum ondersteunt dit initiatief. “Waarom zouden we kinderen wel leren hoe ze veilig aan het verkeer deelnemen, maar niet hoe groenten smaken, hoe je een etiket leest of hoe je eten klaarmaakt?” zegt Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum. “We eten en drinken tenslotte ook elke dag. Het is goed om al jong te leren welke keuzes je het beste kunt maken voor je gezondheid. Daar heb je je leven lang baat bij.”

Gezond verstand

Maar wat kun je al doen voordat er wellicht een gedragscode komt en verplicht voedselonderwijs op de basisschool? Ten eerste je gezonde verstand gebruiken: een hype heet niet voor niets een hype. Ze komen razendsnel op en verdwijnen na een tijdje ook weer. Meegaan in iedere hype waar je over hoort heeft niet zoveel zin, je kunt je beter vasthouden aan voedingsadviezen die al jarenlang gelden.

Kleine lettertjes

Een goed hulpmiddel daarbij is de welbekende Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, die je gevarieerd laat eten en wetenschappelijk onderbouwd is. En tot slot is het heel verstandig om in de supermarkt vooral naar de kleine lettertjes te kijken in plaats van naar de grote: dus niet naar de verleidelijke reclameslogans en speciale aanbiedingen, maar naar de etiketten die je nauwkeurig vertellen wat er precies in een product zit dat je in je boodschappenkarretje wilt stoppen.

Bronnen: BNR, Volkskrant, Voedingscentrum en Lekker Fit!

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 03-10-2016