Vandaag: Dag van de Duurzaamheid

1. Als laatste weg? Doe het licht uit

Ben jij de laatste sporter die met ingepakte tas de kleedkamer verlaat? Of ga je als laatste van het veld omdat je nog wat extra oefeningen hebt gedaan? Doe dan het licht in de kleedkamer uit of maak degene die over de veldverlichting gaat erop attent dat de lampen uit kunnen.

2. Douche kort

Onder de douche nog even napraten over de wedstrijd of training is heel gezellig. Maar zorg dat je niet te lang onder de warme straal staat. Als jij één minuutje korter douchet, scheelt dat jouw vereniging, sportschool of zwembad al 25 euro per jaar. Staat een heel elftal een minuut korter onder de douche, dan is dat 275 euro. Gezellig verder kletsen kan ook tijdens het aankleden of daarna in de kantine.

3. Geef sportkleding door

Kinderen en jongeren groeien zo hard dat ze bijna elk seizoen een nieuwe sportoutfit nodig hebben. Gooi als ouder oude kleding niet weg, maar kijk of je het door kan geven aan een sportmaatje of een lid van jouw club dat net iets jonger is. Als de ouders van net iets oudere kinderen dat ook doen, dan heeft jouw kind ook nieuwe sportkleding voor een lage prijs.

4. Scheid je afval

Heb je een plastic waterflesje bij je tijdens de training of eet je onderweg een energiereep? Gooi het flesje of de verpakking niet achteloos op straat of in de eerste de beste prullenbak, maar houd het bij je zodat je plastic, karton en papier gescheiden weg kunt gooien.

5. Doe een gezamenlijke was

Sport je in teamverband? Dan heb jij na je training vieze of bezwete sportkleding, maar je teamgenoten ook. Voor al die kleding moeten op veel verschillende plekken allemaal wasmachines draaien. Dat kan handiger. Maak een schema waarin je afspreekt dat jullie (of je ouders) bij toerbeurt de was doen voor het hele team.

 

Bronnen: Sport.nl en Dagvandeduurzaamheid.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 10-10-2016