Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Het is niet voor niets dat trampolinespringen een van de populairste onderdelen is van een gymnastiekles en dat veel gezinnen met een grote tuin daar een trampoline neerzetten. Trampolinespringen is leuk. En onderzoek van The American Council on Exercise laat ook nog eens zien dat het goed voor je is.

Hetzelfde effect als hardlopen

24 gezonde studenten deden mee aan het onderzoek. Zij werden een halfjaar lang gevolgd terwijl ze drie keer per week een training deden die bestond uit negentien minuten trampolinespringen. Zo ontdekten de onderzoekers dat trampolinespringen hetzelfde effect heeft als hardlopen met een snelheid van elf kilometer per uur, fietsen of het spelen van voetbal, basketbal of frisbee.

Niet zwaar

Wat vooral opviel, was dat het trampolinespringen niet aanvoelde als een heel zware training. “Dit komt waarschijnlijk doordat, terwijl de spieren hard werken, de trampoline de schokken opvangt die je lichaam maakt”, zegt onderzoeker John P. Porcari. “Daardoor zijn de klappen op je voeten en benen minder hard.”

Plezier

Veel studenten die meededen aan het onderzoek gaven ook aan dat ze trampolinespringen leuk vinden. “De plezierfactor overstijgt de factor dat je hard aan het werken bent. Je focust je vooral op het hebben van plezier”, weet Porcari.

Sprongen en salto’s

Wil je niet alleen springen voor je conditie, maar echt goed worden op de trampoline? Hoge sprongen en mooie salto’s leren maken? Dan zul je veel moeten oefenen bij een gymclub. Al springend leer je daar hoe je je spieren perfect kunt beheersen en coördineren. Je verfijnt je gevoel voor evenwicht, ritme, tempo en ruimte, zodat jij soepel door de lucht kunt zweven. Misschien word je wel zo goed dat je trampolinespringen als wedstrijdsport kunt gaan beoefenen, individueel of als synchroonspringer.

 

Bronnen: Nu.nl en KNGU.nl

Foto: Shutterstock

  • Datum: 15-10-2016
#Bewegen #Prestatieverbetering #Motivatie

Lees ook