Het is niet voor niets dat trampolinespringen een van de populairste onderdelen is van een gymnastiekles en dat veel gezinnen met een grote tuin daar een trampoline neerzetten. Trampolinespringen is leuk. En onderzoek van The American Council on Exercise laat ook nog eens zien dat het goed voor je is.

Hetzelfde effect als hardlopen

24 gezonde studenten deden mee aan het onderzoek. Zij werden een halfjaar lang gevolgd terwijl ze drie keer per week een training deden die bestond uit negentien minuten trampolinespringen. Zo ontdekten de onderzoekers dat trampolinespringen hetzelfde effect heeft als hardlopen met een snelheid van elf kilometer per uur, fietsen of het spelen van voetbal, basketbal of frisbee.

Niet zwaar

Wat vooral opviel, was dat het trampolinespringen niet aanvoelde als een heel zware training. “Dit komt waarschijnlijk doordat, terwijl de spieren hard werken, de trampoline de schokken opvangt die je lichaam maakt”, zegt onderzoeker John P. Porcari. “Daardoor zijn de klappen op je voeten en benen minder hard.”

Plezier

Veel studenten die meededen aan het onderzoek gaven ook aan dat ze trampolinespringen leuk vinden. “De plezierfactor overstijgt de factor dat je hard aan het werken bent. Je focust je vooral op het hebben van plezier”, weet Porcari.

Sprongen en salto’s

Wil je niet alleen springen voor je conditie, maar echt goed worden op de trampoline? Hoge sprongen en mooie salto’s leren maken? Dan zul je veel moeten oefenen bij een gymclub. Al springend leer je daar hoe je je spieren perfect kunt beheersen en coördineren. Je verfijnt je gevoel voor evenwicht, ritme, tempo en ruimte, zodat jij soepel door de lucht kunt zweven. Misschien word je wel zo goed dat je trampolinespringen als wedstrijdsport kunt gaan beoefenen, individueel of als synchroonspringer.

 

Bronnen: Nu.nl en KNGU.nl

Foto: Shutterstock

  • Datum: 15-10-2016
#Bewegen #Prestatieverbetering #Motivatie

Lees ook