Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Vandaag is de Week van de Scheidsrechter begonnen, die duurt tot en met zondag 9 oktober. De week werd in 2009 in het leven geroepen, zodat sporters en sportclubs hun scheidsrechters en officials kunnen bedanken voor hun inzet tijdens het sportseizoen.

Waardering laten blijken

“Het doel van de Week van de Scheidsrechter is dat sporters, sportclubs en -bonden hun waardering laten blijken aan scheidsrechters, juryleden en andere officials”, vertelt projectleider Jan Vlasblom. “Zij zetten zich vaak belangeloos in voor de sport en daar mogen ze voor in het zonnetje worden gezet. Dit kan al op een laagdrempelige manier, door bijvoorbeeld een bloemetje aan te bieden of door er via de sociale media aandacht aan te besteden.”

undefined

#scheidsbedankt

Zet jij je scheidsrechter of official tussen 1 en 9 oktober in het zonnetje, bijvoorbeeld met een bos bloemen, een taart of een ander leuk of ludiek bedankje, dan word je uitgedaagd om dit op beeld vast te leggen. Deel jouw foto vervolgens op een van de sociale media met de hashtag #scheidsbedankt, zodat alle bedankjes op een leuke manier verzameld worden.

Spelregelcafés

Tijdens de Week van de Scheidsrechter organiseren verschillende sportbonden ook activiteiten waaraan je als sportvereniging kunt meedoen. Zo organiseren de judo-, volleybal-, tennis-, tafeltennis-, autosport, hockey-, korfbal- en squashbond elk een aantal spelregelcafés, waar je met elkaar in gesprek kunt over de nieuwste spelregels in jouw sport en je spelregelkennis kunt testen.

Win een clinic

De tennisbond heeft ook een campagne om nieuwe arbiters te werven en de online tool voor het vergroten van je spelregelkennis, de Tennismasterz, te promoten. Het handbalverbond organiseert een aantal bijeenkomsten in het land waar scheidsrechters en coaches met elkaar in gesprek gaan over elkaars rol tijdens de wedstrijd. En bij de basketbalbond kun je als sportclub een clinic van toparbiters winnen. “Maar waar het vooral om gaat, is dat verenigingen, sporters en teams zelf hun waardering laten blijken voor de arbitrage”, benadrukt Jan nog een keer.

Aftrap bij NK judo

Vandaag wordt de Week van de Scheidsrechter afgetrapt tijdens het NK judo in Topsportcentrum Almere. In het bijzijn van veel nationale judoscheidsrechters en een groot aantal olympische en paralympische topscheidsrechters en officials wordt ook een boek over arbitrage gepresenteerd: Je hebt er oog voor.

undefined

Veilig en prettig

De Week van de Scheidsrechter is onderdeel van het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’, een initiatief van het Ministerie van VWS en uitgevoerd door de sportbonden en NOC*NSF. Hiermee wil de sport in Nederland ervoor zorgen dat iedereen zich veilig en prettig voelt in de sport en daarin zichzelf kan zijn.

  • Datum: 01-10-2016
#Sportiviteit #Respect #Samensporten #VeiligSportklimaat

Lees ook