Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Clubprofiel! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Clubprofiel zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

De eenwieler is vooral bekend uit het circus. Daar doen acrobaten allerlei kunstjes op deze fiets met één wiel, vaak ook nog zonder zadel. Een goed gevoel voor evenwicht is daarbij essentieel, net als altijd blijven trappen.

Eenwielers en sport

Ook in de sport deed de eenwieler aan het eind van de jaren tachtig zijn intrede. Inmiddels zijn er verschillende soorten van deze fiets, waaronder een standaardeenwieler, een freestyle-eenwieler, een race-eenwieler en een afstandseenwieler.

NK eenwieleren

Op deze laatste eenwieler worden ook races gehouden, bijvoorbeeld 10 kilometers en marathons. In Canada werd in 2008 zelfs een race over 800 kilometer georganiseerd, Ride the Lobster. In Nederland is er sinds 2010 een nationaal kampioenschap eenwieleren, over afstanden van 5 en 10 kilometer. De volgende editie vindt plaats in mei 2017.

Vlakke vloer

Wil jij zelf goed leren fietsen op een eenwieler? Gebruik dan een vlakke vloer en zorg dat je ergens steun hebt, bijvoorbeeld aan een wandrek, een paal of een andere persoon. Stap op en wieg heen en weer, met de cranks (het verbindingsstuk tussen de trapas en het pedaal) ongeveer horizontaal. Leun naar voren en maak eerst halve slagen en daarna hele.

Gewicht op het zadel

Rijd zonder onderbrekingen vooruit terwijl je de steun vasthoudt. Gaat dat goed? Probeer dan hetzelfde zonder steun. Houd je gewicht op het zadel, niet op de pedalen. Zoek je naar extra balans? Zwaai dan met je armen. 

Extreme sporten op een eenwieler

Ook de extreme sporten kennen disciplines op een eenwieler, zoals bergeenwieleren, trial en street. Voor deze disciplines gebruik je een eenwieler die veel grotere krachten kan weerstaan. Ze zijn avontuurlijk en soms ook een tikkeltje gevaarlijk. Bij trial bijvoorbeeld ga je in de stad of de natuur over obstakels, waarbij het natuurlijk de bedoeling is om niet te vallen. 

Balsporten op een eenwieler

Balsporten op een eenwieler zijn basketbal, hockey en handbal. Al deze sporten lijken op de normale variant, met als extra uitdaging dat je goed je evenwicht moet bewaren terwijl je ook met de bal bezig bent. Balsporten op een eenwieler worden in Nederland niet zo massaal beoefend. Handbal op een eenwieler, ook bekend als unicycle handball, wordt vooral veel gespeeld in Polen, terwijl unicycle hockey populair is in Duitsland, Zwitserland en Groot-Brittannië en unicycle basketball met name in Noord-Amerika, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Puerto Rico.

Bronnen: Wikipedia.nl, Wikipedia.com en Leren eenwieleren

Foto: Shutterstock

  • Datum: 06-10-2016
#Fietsen

Lees ook