Nekpijn? Doe deze oefeningen!

Nek- en schouderklachten komen vaak voor. Meestal hebben ze een onschuldige oorzaak en gaan ze vanzelf over, maar er zijn oefeningen die het herstel kunnen bespoedigen. Blijf in elk geval bewegen! Als je je nek krampachtig stil gaat houden, heb je kans dat je de klachten juist verergert. Draag eventueel sjaal of een col om de spieren in je nek warm te houden.

Bureauoefening

Een eerste oefening die goed is voor je nek is deze ‘bureauoefening’, die je eigenlijk overal – dus ook achter je bureau – kunt doen. Eigenlijk zou iedereen die vaak achter een bureau of in een vaste houding zit deze oefening minimaal twee keer per dag moeten doen: buig je hoofd tien keer naar voren en naar achteren. Draai daarna tien keer je hoofd naar links en naar rechts en probeer zo ver mogelijk over je schouder te kijken. Buig tot slot je rechteroor naar je rechterschouder en vervolgens je linkeroor naar je linkerschouder. Herhaal dit ook tien keer.

Kindhouding

De kindhouding is een bekende pose uit de yoga en werkt ontspannend. Voor deze houding kniel je op een matje (of op een zachte ondergrond, zoals vloerbedekking of een kleed) en plaats je je billen op je hielen. Zorg ervoor dat je grote tenen elkaar raken. Haal diep adem en buig rustig naar voren. Strek je armen voor je uit op de grond. Probeer daarbij je nek naar voren te rekken. Houd deze positie een halve minuut vol en probeer normaal te ademen. Op een inademing kom je weer rustig overeind zitten.

Kathouding

Ook de kathouding is afkomstig uit de yoga en kan je helpen je nek soepel te maken. Voor deze houding ga je op handen en knieën zitten. Plaats je handen onder je schouders en je knieën onder je heupen. Maak je rug op een inademing hol en buig je nek naar achteren. Kijk omhoog. Op een uitademing krom je je rug zo ver mogelijk en buig je je hoofd naar voren. Herhaal de oefening tien keer in een rustig tempo.

Huisarts

Houd de pijn langer dan twee tot vier weken aan en merk je geen verbetering? Breng dan een bezoekje aan je huisarts. Doe dat ook als de klachten verergeren of als de pijn begint uit te stralen naar je arm.

 

Bron: Thuisarts.nl, Margriet.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 30-10-2016