Mosterd in je maaltijd: een goed idee

Mosterdzaad is er in de kleuren geel en zwart. Die zwarte zaden gebruiken ze vooral in India en in het Midden-Oosten. Ze zijn wat scherper dan de gele zaden die bij ons meer bekend zijn. In mosterd zit vitamine K en verschillende vitaminen B. En ook al is de totale hoeveelheid van deze vitaminen maar klein, toch zorgen ze ervoor dat dit gele goedje een gunstige invloed heeft op je gezondheid.

Hoger metabolisme

In mosterdzaad zitten ook verschillende mineralen: fosfor, magnesium, mangaan en seleen. Samen zorgen die mineralen ervoor dat je metabolisme omhoog gaat en jouw lichaam je eten dus beter kan verteren. Daardoor heb je meer energie. Door het eten van mosterd daalt ook je bloeddruk, heb je een lagere kans op aderverkalking en wordt je immuunsysteem sterker.

Afvallen met mosterd

Mosterd is eveneens een bron van tryptofaan, een essentieel aminozuur, en bevat omega 3-vetten. Dit is een gezonde vetsoort die je niet laat aankomen. Sterker nog, van mosterdzaad val je juist af, omdat het de vetverbranding in je lichaam omhoog brengt.

Spierpijn verlichten

Mosterdplantjes kun je ook in je eigen tuin kweken. De bladeren zijn net als de mosterdzaadjes heel voedzaam. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken in een salade. Ze smaken een beetje naar peper, maar zijn minder scherp dan de zaadjes. In de Indiase geneeskunde worden mosterdbladeren ook op de huid gelegd om spierpijn te verlichten.

Mosterdvoetbad

En heb je pijnlijke voeten, bijvoorbeeld na het lopen van een lange wandeltocht? Denk dan eens aan tante Sidonia uit de stripboeken over Suske en Wiske. Zij maakte regelmatig een mosterdvoetbad. Door het kleine beetje zwavel in mosterd vermindert het huidinfecties.

Maaltijden met mosterd

Wil jij ook profiteren van de voordelen van mosterd? Maak dan bijvoorbeeld een mosterdsoep als lichte maaltijd voor je training, doe mosterdzaad door je salade of doe er een honing-mosterddressing overheen of maak een dipsaus van pure mosterd voor bij je blokjes kaas. En nu de winter er weer aankomt is het ook een aanrader om in je stamppot een eetlepel mosterd te stoppen.

 

Bron: Mens en Gezondheid

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 24-10-2016