Kilometervreter op de fiets of schaats? Doe de self-check

Als je tijdens je training snel verzuurt of als je minder kracht voelt in je benen, ga je zoeken naar een oorzaak. Veel sporters, al dan niet in samenspraak met hun trainer, concluderen dan al snel dat ze gewoon niet beter kunnen. Of ze lopen met hun klacht van het kastje naar de muur en ondergaan behandelingen en onderzoeken die niets helpen. Velen stoppen zelfs met sporten omdat ze er helemaal geen plezier meer in hebben.

Bloedvatprobleem

Zonde, want het probleem hoeft helemaal niet onoplosbaar te zijn. Verschillende experts hebben namelijk een speciale self-check ontwikkeld waarmee je kunt achterhalen of je kampt met een bloedvatprobleem. Ook wijst de self-check je de juiste plek voor advies of behandeling.

Risico voor kilometervreters

Een probleem in de bekkenslagader komt bij sporters veel voor. Eén op de vijf beroepswielrenners krijgt ermee te maken. Ook recreatieve fietsers, schaatsers en triatleten kunnen met dit probleem te kampen krijgen. Zeker als je al meer dan 25.000 kilometer hebt gefietst of geschaatst, behoor je tot de risicogroep. Je bent zo’n kilometervreter als je meer dan vijf jaar vijf uren per week hebt getraind.

Tuinslang

Doordat je veel in gebogen positie op de fiets zit (of veel in de schaatshouding verkeert), en je been ook nog eens een grote hoeveelheid omwentelingen maakt tijdens het sporten, kan je bekkenslagader een ‘knik’ maken. “Vergelijk het met een tuinslang die je steeds op hetzelfde punt buigt: eenmaal geknikt zal de slagader bij iedere zware inspanning op hetzelfde punt afknikken”, legt sportarts Goof Schep van het Máxima Medisch Centrum uit. “De klachten kenmerken zich door pijn, een machteloos gevoel of kramp in het been bij hard fietsen. Dit verdwijnt snel in rust.”

Snel opsporen

Een bloedvatprobleem wordt vaak niet of te laat ontdekt, doordat er een gespecialiseerde diagnose en behandeling nodig is. Terwijl het voor jou als sporter wel belangrijk is dat het probleem snel wordt opgespoord. “Onbehandeld kan een vaatprobleem tot ernstige beschadiging van de slagaders leiden,” vertelt Goof, “terwijl bij vroege herkenning een eenvoudige aanpassing van sport en/of fiets vaak een goede oplossing biedt.”

Self-check

Heb jij klachten en wil je weten of ze mogelijk veroorzaakt worden door een bloedvatprobleem? Doe dan de self-check op de website van het Máxima Medisch Centrum door een paar eenvoudige vragen te beantwoorden. Na het invullen zie je hoe groot het risico op vaatproblemen is in jouw situatie. Ook krijg je advies over bij wie je het beste hulp kunt vragen.

Doorverwijzing

Is de kans op een vaatprobleem kleiner dan zestig procent, dan word je eerst verwezen naar je huisarts of een sportarts bij jou in de buurt. Bij een risico van zestig procent of hoger word je doorverwezen naar sportarts Goof in het Máxima Medisch Centrum, die gespecialiseerd is in dit onderzoek.

 

Bron: Vereniging voor Sportgeneeskunde

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 09-10-2016