Doe mee met een zwemvierdaagse: goed voor vier dagen zwemplezier!

De Zwem4daagse is al een oude traditie. De 69-jarige Egbert Kappert heeft zelfs al dertig keer meegedaan. Elke week trekt hij zijn baantjes in het zwembad en één keer per jaar staat hij aan de start van de Zwem4daagse. Vooral omdat het erg leuk en sportief is, en omdat het een activiteit is die door heel Nederland gedaan wordt.

Jong en oud

“Vaak zwemt één van mijn dochters mee tijdens de Zwem4daagse”, vertelt Egbert op de Vierdaagsewebsite. “Deze keer wilde ik heel graag met alle vijf de kleinkinderen (allemaal meisjes van 7 tot en met 11 jaar) meedoen. Ik vind het heel bijzonder dat ik dit mag meemaken!”

Tien of twintig baantjes

Je ziet het: de Zwem4daagse is leuk voor jong en oud. Kinderen zwemmen tijdens de Vierdaagse elke dag 250 meter, wat in de meeste zwembaden gelijkstaat aan tien baantjes. Ben je ouder dan 10 jaar, dan mag je elke dag 500 meter zwemmen, oftewel twintig baantjes. Ben je onderweg moe, dan mag je best even rust nemen, zolang je maar wel in het water blijft.

Elke dag is anders

Het is leuk om op elk van de vier dagen iets anders te doen, bijvoorbeeld telkens een andere zwemslag of elke avond proberen je snelheid van de avond daarvoor te verbeteren. Een goede voorbereiding op het zwemmen bestaat uit een korte warming-up, een douche en een wandeling naar het startpunt. Doe daar je slippers uit en je bent klaar om in het water te springen.

Niet te snel van start

Tijdens het zwemmen is het slim om niet te hard van start te gaan. Blijf goed aan de rechterkant van jouw baan, zodat je niet botst met andere zwemmers. Ga alleen naar links als je iemand wilt inhalen. Blijf ook goed en rustig ademhalen en zet je krachtig af bij de keerpunten. Dit scheelt zomaar enkele meters zwemmen.

Medaille

Na het zwemmen trek je je slippers weer aan en sla je snel een handdoek om of trek je een badjas aan, zodat je het niet koud krijgt. Haal je stempelkaart op bij de stempelpost en na dag 4 natuurlijk ook je medaille!

Zwemmen in de herfstvakantie

Van Terborg tot aan IJsselmuiden en van Koog aan de Zaan tot aan Wervershoof, met de herfstvakantie in aantocht worden door heel Nederland zwemvierdaagsen gehouden. Vooral in de weken die beginnen op maandag 17 oktober en maandag 24 oktober kun je in heel wat zwembaden in het water plonzen voor vier dagen zwempret. Kijk op de website van de Zwemvierdaagse wanneer jouw woonplaats aan de beurt is.

Bron: Zwem4daagse.nl

Foto: Shutterstock