Doe mee aan de Nationale Diabetes Challenge

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation en is bedoeld om mensen met diabetes in beweging te brengen. In heel Nederland hebben deelnemers zich er de afgelopen tijd goed op voorbereid.

Wandelen met zorgprofessionals

Samen met lokale zorgprofessionals, zoals huisartsen, fysiotherapeuten, diëtisten en diabetes- en wijkverpleegkundigen, gingen de deelnemers zestien tot twintig weken lang minimaal één keer per week wandelen. In kleine stappen werkten ze zo samen toe naar de Nationale Diabetes Challenge Week van 12 tot en met 15 oktober.

Steuntje in de rug

“Bewegen is voor iedereen goed, maar als je diabetes hebt is het extra belangrijk”, vertelt Bas van de Goor, de olympisch volleybalkampioen die in 2003 de diagnose diabetes kreeg. “Toch hebben veel mensen even een extra steuntje in de rug nodig. Dat bieden wij, of eigenlijk vooral de deelnemende zorgverleners, met de NDC.”

undefined

Mooie gesprekken

“Een huisarts of een praktijkondersteuner die met je meeloopt, hoeveel motivatie wil je hebben?”, vervolgt Bas. “Er ontstaan mooie gesprekken tijdens de wandelingen en het feit dat je met een groep loopt, verlaagt de drempel om mee te gaan. Zowel van deelnemers als van zorgverleners krijgen we prachtige verhalen terug, dat geeft veel energie.”

Vier dagen wandelen

Afhankelijk van wat ze vol kunnen houden, lopen de deelnemers aan de NDC vanaf vandaag vier dagen achtereen: drie dagen in hun eigen omgeving en de laatste dag 5, 10 of 20 kilometer met zijn allen in Apeldoorn bij Paleis Het Loo, waar de eerste wandelaars gehuldigd worden door Erica Terpstra.

Iedereen mag mee

Het leuke van de NDC is dat iedereen mee mag lopen, ook mensen zonder diabetes. Je kunt dus ook meegaan als wandelmaatje van iemand die diabetes heeft. Bij de finaledag in Apeldoorn worden in totaal bijna drieduizend deelnemers verwacht.

Meer energie

Leonieke Broekman, deelnemer aan de Nationale Diabetes Challenge in Hoorn, merkt duidelijk het effect van het wandelen. “Ik merk dat ik de dagen dat ik niet loop ook meer beweeg, omdat ik veel meer energie heb dan voor de NDC. Mijn glucosewaardes zijn veel lager, mijn bloeddruk is lager en ik spuit een stuk minder insuline en pas het aan op de dagen dat ik veel beweeg.”

undefined

Meer spieren en minder vet

“Mijn gewicht is afgenomen, meer spieren en minder vet”, vertelt Leonieke verder. “Dit had ik echt niet verwacht. Ik ga zeker door met lopen en vertel aan iedereen wat de NDC mij heeft gebracht. Ik denk dat het voor iedereen een goed idee is om samen te gaan lopen.”

Inschrijven voor het festival

Wil jij zaterdag ook meelopen bij het Nationale Diabetes Challenge Festival in Apeldoorn? Koop dan je toegangskaart voor vijf euro via www.paleishetloo.nl/ndc. Doe je al als wandelaar mee aan de Nationale Diabetes Challenge? Dan ben je al aangemeld voor het festival en hoef je je niet apart in te schrijven.

Bron: Nationalediabeteschallenge.nl

Foto’s: Bas van de Goor Foundation

Publicatiedatum: 12-10-2016