Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Boter is vet. Maar dat is niet erg, want vet heb je nodig. Je lichaam zet vet om in energie, zodat je bijvoorbeeld je training goed vol kunt houden. Ook beschermt vet je ingewanden en zorgt het ervoor dat je lichaamstemperatuur op peil blijft.

Minder vitamine D

Margarine en roomboter bevatten allebei vet. Een andere overeenkomst is dat in beide soorten de vitamines A, D en E zitten. In roomboter zit alleen wel veel minder vitamine D dan in margarine. Smeer je dagelijks roomboter op je brood, dan is het daarom goed om erop te letten dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt uit andere voedingsmiddelen.

Meer verzadigd vet

Een ander belangrijk verschil is dat er in roomboter meer verzadigd vet zit dan in margarine. Per 100 gram zit er in roomboter 53 gram verzadigd vet en in zachte margarine uit een kuipje 19 gram. En hoe meer verzadigd vet je op een dag binnenkrijgt, hoe groter het risico is dat je een hart- of vaatziekte krijgt en dat je LDL-cholesterolgehalte te hoog wordt. Zo kan het eten van te veel verzadigd vet dus een ongunstig effect hebben op je gezondheid.

Zes boterhammen

Het Voedingscentrum geeft een voorbeeld voor het geval je per dag zes boterhammen eet. Je krijgt dan ongeveer 16 gram verzadigd vet binnen als je daar roomboter op smeert, ongeveer 6 gram als je margarine gebruikt en zo’n 3,5 gram als je er halvarine op smeert. In halvarine zit 50 procent minder vet dan in margarine uit een kuipje, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt als je halvarine kiest.

Industrieel bewerkt

Voedingsdeskundige Carina Noordervliet benoemt juist een argument in het voordeel van roomboter. “Boter wordt gemaakt van melk: het heeft geen industriële toevoegingen, maar bevat voornamelijk verzadigd vet. Margarine wordt gemaakt in een fabriek. Daarnaast wordt er nog van alles aan margarine toegevoegd, zoals E-nummers en vitaminen. Het is dus industrieel bewerkt.”

Sneller vol

Ook geeft Carina als tip om de smaak van verschillende producten tegen elkaar af te wegen en hoe snel je vol zit na het eten ervan. Een volvet product als roomboter heeft meer smaak en vult meer. Je eet er daardoor waarschijnlijk minder van, waardoor het eerdergenoemde verschil van 16 versus 6 gram kleiner wordt. Dit geldt natuurlijk niet als je een grote eter en/of een intensieve sporter bent, want dan heb je die zes boterhammen echt wel nodig.

Advies Voedingscentrum

Het Voedingscentrum tot slot geeft het advies om bij kinderen tot 4 jaar margarine op brood te smeren, omdat zij vaak wat te weinig vetten binnenkrijgen. Iedereen boven de 4 jaar krijgt van hen het advies om halvarine of margarine te kiezen.

Bronnen: Voedingscentrum en Vrouw.nl

Foto: Shutterstock

  • Datum: 12-09-2016
#Gezondheid #Sportvoedingsweetje

Lees ook