Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Eigenlijk zou buitenspelen gewoon een vak op school moeten zijn, vind je niet? Lekker samen met je klasgenootjes buiten rennen, springen, met een bal gooien, spelletjes doen en nog veel meer. Bij de Johan Cruyff Foundation vinden ze ook dat kinderen op de basisschool veel moeten kunnen spelen en sporten, en daarom hebben ze Schoolplein14 bedacht.

Atletiekbaantje

“Schoolplein14 brengt op schoolpleinen coatings aan”, legt Dorien Kweekel, bij de foundation manager van Schoolplein14, uit. “Deze coatings zijn lijnen en kleurvlakken op de grond en op de muur zoals een atletiekbaantje, voetbalveld of mikvormen. Deze coatings geven structuur, stimuleren de creativiteit, maar dagen bovenal kinderen uit tot bewegen!”

Meebeslissen

Kinderen mogen zelf meebeslissen hoe het Schoolplein14 op hun school eruit komt te zien, waardoor het nog leuker wordt om er te sporten en te spelen. Ook kun je zo zelf ontdekken welke sporten je leuk vindt.

Iets nieuws leren

“Op alle Schoolpleinen14 hangt het bord met de 14 regels van Johan Cruijff”, vertelt Dorien. “Hiermee krijgen, naast het in beweging brengen van kinderen, ook andere onderwijskundige doelstellingen aandacht; kinderen leren elkaar te respecteren, het concentratievermogen stijgt en ze ontwikkelen zichzelf. Ook leerkrachten kunnen profiteren van een Schoolplein14 om spelenderwijs kinderen iets nieuws te leren.”

Driehonderdste Schoolplein14

Het eerste Schoolplein14 werd geopend op 25 april 2012, ter ere van de 65ste verjaardag van Johan Cruijff. Voetbaltrainer Guus Hiddink opende deze week het driehonderdste Schoolplein14 op SBO SAM, de school voor speciaal basisonderwijs in Doetinchem waar hij zelf les heeft gegeven.

Opbloeien

“Toen ik actief was als gymdocent, zag ik kinderen tijdens de gymles helemaal opbloeien”, vertelt Guus. “Bewegen heeft niet alleen een positieve invloed op de gezondheid, maar kinderen kunnen zich ook beter concentreren tijdens de lessen. Daarom roep ik op om alle kinderen ook tijdens hun pauze lekker te laten bewegen op een Schoolplein14, want dan wordt de rest veel makkelijker.”

Slimmer

Dorien constateert dat kinderen steeds minder bewegen. Veertig procent kijkt dagelijks drie uren naar een scherm: ze kijken televisie, zitten achter hun computer, spelen games of zijn druk met hun mobieltjes. Ook is bijna dertien procent van de kinderen te zwaar. “De oplossing? Laat kinderen meer bewegen. En waar kan dat beter dan op school? Ook maakt bewegen kinderen slimmer en is het natuurlijk gewoon heel leuk.”

Ook op jouw school?

Heeft jouw school nog niet een Schoolplein14? Dan kan ze zich daar te allen tijde voor aanmelden. Het moet wel om een basisschool gaan en delen van het plein moeten betegeld zijn of muren hebben waar je de coatings kunt aanbrengen. “En de financiering moet rond zijn”, zegt Dorien. “Wanneer scholen dit laatste nog niet hebben, kunnen zij altijd wel het interesseformulier op http://www.schoolplein14.nl invullen. Samen kijken we dan naar mogelijkheden voor cofinanciering.”

Foto: Johan Cruyff Foundation

  • Datum: 08-09-2016

Lees ook