Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Een snorkel, een duikbril en vinnen. Dat is samen met een onderwaterhockeystick en een beschermende handschoen het materiaal dat je nodig hebt om onderwaterhockey te kunnen spelen. Mondbescherming is eveneens verplicht, want ook onder water kan een puck hard aankomen.

Duikers

Onderwaterhockey ontstond precies zestig jaar geleden in Groot-Brittannië. Duikers die in de winter hun conditie op niveau wilden houden, bedachten deze teamsport, die ook in Nederland actief wordt beoefend. Als wedstrijdsport is het onderdeel van de Nederlandse Onderwatersport Bond.

Adem inhouden

Je speelt onderwaterhockey op de bodem van het zwembad. Elk team start met zes basisspelers en maximaal vier reservespelers en mag onbeperkt wisselen. Daardoor ligt het tempo continu hoog. Tijdens het spelen moet je niet alleen letten op je tegenstanders, die overal om je heen kunnen zijn, maar ook je adem steeds lang inhouden.

Tactisch en behendig

Tactisch spelen, goed samenwerken, behendig zijn, elkaar afwisselen en snel kunnen reageren: het zijn allemaal ingrediënten van het spannende onderwaterhockey. Net als bij hockey op gras probeer je de puck zo vaak mogelijk in de doelbak van je tegenstander te krijgen en ben je de winnaar als je aan het eind van de wedstrijd de meeste doelpunten hebt gescoord.

Kleur op je cap

Om ook onder water goed te kunnen zien of je de puck overspeelt naar een teamgenoot draag je de kleur van je team op je cap en op je stick. De twee scheidsrechters in het water dragen een rode cap en een geel shirt. Zij geven met handsignalen aan de hoofdscheidsrechter op de kant door of er een overtreding is gemaakt.

Twee periodes

Wedstrijden speel je in twee periodes van vijftien minuten, met drie minuten rust tussendoor. De tijd tikt gewoon door als er een overtreding is gemaakt of als het spel om een andere reden stilligt. Dit geldt niet in de laatste twee minuten van elke helft.

Regels

Net als het veldhockey kent ook onderwaterhockey natuurlijk regels. Zo mag je niet met twee handen spelen en mag je een tegenstander niet hinderen of tegenhouden. Je krijgt bij een overtreding een waarschuwing of een tijdstraf tussen de één en vijf minuten. Als je het echt heel bont maakt, kun je zelfs definitief uit het onderwaterveld worden gestuurd.

Competities en toernooien

Nederland kent meer dan twintig teams die onderwaterhockey spelen, verspreid over het hele land. Er zijn competities op verschillende niveaus: een hoofdklasse tot derde klasse voor mannen, een damescompetitie en een jeugdcompetitie. Enkele bekende toernooien in het onderwaterhockey zijn het Argonautatoernooi in Breda, het Mosseltoernooi in Dordrecht, het Stamppottoernooi in Amsterdam en het Reigertoernooi in Rijswijk.

Zelf spelen

Lijkt het jou gaaf om ook onderwaterhockey te spelen? Kijk dan op de website Onderwaterhockey.nl waar er bij jou in de buurt een vereniging is.

 

Bronnen: Wikipedia.nl en Onderwaterhockey.nl

Foto: Wouss/Dutch Wikipedia

  • Datum: 28-09-2016
#Hockey #Sportpromotie

Lees ook