Mediterraan dieet goed voor je hart
Fruit, groenten, vis, mager vlees, peulvruchten, noten, volkoren graanproducten, olijfolie en gezonde vetten: dat zijn de basisingrediënten van het mediterraan dieet. Daarmee past dit voedingspatroon niet alleen heel goed bij een sportieve leefstijl, het is ook nog eens goed voor je hart én voor wie kampt met hartproblemen.
Als je sport, zet je vooral je benen, je armen en andere delen van je lichaam aan het werk. Maar ook je hart heeft het druk tijdens je training. Het is niet voor niks dat je hartslag tijdens het sporten flink de hoogte in kan gaan. Tegelijk houdt sporten je hart ook gezond.
Veel groenten, fruit en vis
Iets anders dat algemeen bekendstaat als goed voor hart en bloedvaten, is het mediterraan dieet. Dit in landen rond de Middellandse Zee geliefde voedingspatroon met veel groenten, fruit, vis, noten en olijfolie wordt algemeen erkend als een van de gezondste ter wereld. Studies tonen elke keer weer aan dat je door dit dieet te volgen het risico op verschillende chronische ziektes verkleint en je hart gezond houdt.
Ook voor mensen met hartproblemen
Een recente Italiaanse studie laat nu zien dat het mediterrane dieet ook goed is voor mensen die al met hartproblemen kampen. “Tot nu toe spitste het onderzoek zich toe op de algemene bevolking, die voornamelijk uit gezonde mensen bestaat”, vertelt professor Giovanni de Gaetano aan de Belgische krant De Morgen. “Wat gebeurt er met mensen die al aan een hartziekte geleden hebben? Is het mediterraan dieet ook optimaal voor hen?”
Score
De Italiaanse studie liet zien dat het antwoord bevestigend is. In het onderzoek werden de medische gegevens van ruim duizend patiënten bekeken die een geschiedenis van hartziekten hadden. Zij kregen een score tussen 1 en 9 voor de mate waarin zij een mediterraan dieet volgden. Daarna vergeleken de onderzoekers de scores met het aantal sterfgevallen in de periode van zeven jaar daarna.
37 procent
De deelnemers die hoog scoorden op het mediterrane dieet, bleken een aanzienlijk kleiner risico te lopen op overlijden. Hartpatiënten die tussen de 6 en 9 punten scoorden, hadden zelfs 37 procent minder kans om te overlijden dan degenen in de laagste categorie van 0 tot 3 punten. De onderzoekers hielden in hun berekening ook rekening met andere factoren, zoals de leeftijd van de hartpatiënten en hoe fysiek actief ze waren.
Hoogste bijdrage
De onderzoekers keken ook naar de rol van specifieke onderdelen van het mediterraan dieet. “Groenten, fruit, vis, noten en olijfolie droegen het meest bij aan een lager sterfterisico”, vertelt Marialaura Bonaccio, de hoofdauteur van de studie.
Aanvullend onderzoek
Tot slot benadrukken de onderzoekers dat het hier om een observatiestudie gaat. Een verband van oorzaak en gevolg kan daarom nog niet gelegd worden, daarvoor is aanvullend onderzoek nodig. “We vermoeden dat het dieet een invloed heeft op bepaalde factoren die typisch zijn voor chronische ziektes, zoals ontsteking. Dat zou dan kunnen resulteren in een afname van het sterfterisico.”
Bron: De Morgen
Foto: Shutterstock
Publicatiedatum: 05-09-2016