Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Roken en sport gaan niet samen. Dat vindt maar liefst 89 procent van alle Nederlanders. Wat kun jij zelf doen om ervoor te zorgen dat er niet meer gerookt wordt langs de lijn of op het sportterrein van jouw club?

In veel sporten is het nieuwe seizoen weer begonnen. Veel kinderen gaan weer naar de voetbal-, hockey- of andere vereniging om lekker te trainen en wedstrijden te spelen. Maar terwijl zij aan het sporten zijn, is de kans groot dat ze langs de lijn mensen zien staan die roken.

Zien roken, doet roken

Uit onderzoek is bekend dat kinderen die geconfronteerd worden met roken eerder zelf gaan roken. ‘Zien roken, doet roken’. Elke dag raken honderd kinderen verslaafd aan roken. Tegelijk gaan er in Nederland elk jaar 20.000 mensen dood door roken en enkele duizenden door meeroken. Roken is een van de grootste risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. De meeste mensen, zowel rokers als niet-rokers, hebben moeite met het idee dat hun kind gaat roken.

Sigaretten weg

De Hartstichting zet zich daarom in voor een Rookvrije Generatie. Zij weet uit onderzoek in opdracht van de Alliantie Nederland Rookvrij dat 89 procent van de Nederlanders vindt dat sportterreinen waar kinderen sporten volledig rookvrij moeten zijn. Ook 89 procent vindt dat je sigaretten weg moet houden van kinderen.

Iedereen aan de slag

De Hartstichting wil zo veel mogelijk sportverenigingen stimuleren hun sportterrein rookvrij te maken. Ze heeft daarvoor een nieuw programma gemaakt waar iedere bestuurder en vrijwilliger van een sportclub mee aan de slag kan.

Fanpakket

De eerste stap die je kunt zetten, is het aanvragen van het Fanpakket Rookvrij Sporten. De eerste honderd clubs die meedoen krijgen dit fanpakket gratis. Hierin zitten rookvrij trainingshesjes, sjaaltjes en een spandoek, rookvrijbordjes, een stappenplan met een argumentenkaart en een checklist, ballonnen, stickers, flyers en posters. Ook krijg je de Toolkit Rookvrij Sporten waarmee je rookvrij sporten makkelijk en stapsgewijs invoert op je vereniging. 

Goede voorbeeld

Op dit moment zijn ongeveer tien sportverenigingen in Nederland al helemaal rookvrij. “Dit aantal groeit gestaag”, zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. “Met een rookvrij sportterrein geeft een sportvereniging het goede voorbeeld aan kinderen. Je draagt met alle staf, ouders en supporters uit dat niet-roken de norm is, waardoor kinderen minder snel zelf gaan roken. Als Hartstichting willen wij sportverenigingen ondersteunen bij het maken van deze stap op weg naar een Rookvrije Generatie.”

Genoeg draagvlak

Bij het rookvrij maken van je sportterrein kun je je ook laten inspireren door de ervaringen van de verenigingen die hier al mee begonnen zijn. Bijvoorbeeld voetbalclub RCL uit Leiderdorp. Voorzitter Kees van der Burg: “Toen ik het idee van een rookvrije vereniging in het bestuur bracht, moesten de andere bestuursleden eerst even wennen. Maar al snel waren alle bestuursleden voor het initiatief, ook de rokers. Er is denk ik genoeg draagvlak binnen de verenigingen om rookvrij te worden. Het sluit aan bij het toenemende besef dat we kinderen moeten beschermen tegen roken, nationaal en internationaal.”

Doe mee

Op de site van de Hartstichting kun je inspirerende ervaringen lezen. Je kunt hier ook het Fanpakket Rookvrij Sporten aanvragen en zo de eerste stap zetten op weg naar een rookvrij sportterrein!

Bron en foto's: Hartstichting.nl

  • Datum: 09-09-2016
#Kinderen #Preventie

Lees ook