Help mee het fietsnetwerk te verbeteren
Zit jij regelmatig op de fiets? Fiets je naar je werk of naar de supermarkt? Of trek je er weleens met de fiets op uit? Dat is hartstikke gezond. Aan bewegen in de buitenlucht en fietsen in het bijzonder worden allerlei voordelen toegekend: van verbeterde weerstand en verhoogde hersenactiviteit tot soepelere spieren en gewrichten. Redenen genoeg dus om zo vaak mogelijk de fiets te pakken.
Met bijna 350.000 kilometer fietspad is Nederland goed ingericht op fietsers. Toch kunnen er altijd dingen verbeterd worden. Zo kunnen verkeerslichten gunstiger afgesteld worden, zodat je als fietser niet zo lang hoeft te wachten, en kunnen fietspaden verbreed worden, zodat er geen opstoppingen ontstaan. Met de Nationale Fiets Telweek wil de Fietsersbond knelpunten in kaart brengen, zodat die welkome verbeteringen aan het fietsnetwerk kunnen plaatsvinden. En jij kunt daarbij helpen!
Meten, weten, verbeteren
Van maandag 19 tot en met zondag 25 september vindt de Nationale Fiets Telweek plaats. Deelnemen is eenvoudig: download de Fietstel-app, zet je locatieservices aan en de hele week worden automatisch al jouw fietsbewegingen geregistreerd. Er wordt gekeken naar routes, snelheid, tijdstippen, vertragingen en hoeveelheid fietsers zich op dezelfde locatie bevinden. De verzamelde gegevens worden door overheden, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties gebruikt om het fietsnetwerk te verbeteren. Een mooie aanleiding om eens wat vaker de fiets te pakken!
Leuke weetjes
De Nationale Fiets Telweek van 2015 (waaraan maar liefst 50.964 fietsers deelnamen) heeft leuke informatie opgeleverd. Zo weten we nu bijvoorbeeld dat er in de provincies Drenthe en Overijssel het hardst gefietst wordt (gemiddeld 15,8 kilometer per uur) en dat de gemiddelde ritlengte het kortst is in Flevoland en Zeeland (3,5 kilometer). In de provincie Utrecht heeft een fietser de meeste kans op vertraging: tijdens elke gefietste kilometer komt hij daar 0,4 verkeerslicht tegen. In Friesland staat slechts 0,03 verkeerslicht per gefietste kilometer. Het drukste stukje fietspad van Nederland is het Smakkelaarsveld bij Utrecht Centraal. Ook de Jodenbreestraat in Amsterdam en de Grote Markt in Groningen staan in de top vijf van drukste fietspaden. Al deze kennis kan gebruikt worden om de infrastructuur te verbeteren.
Middelbare scholieren
Dit jaar vormen middelbare scholieren het speerpunt van het campagne. Het is belangrijk dat jongeren zich op een veilige manier van en naar school kunnen verplaatsen. Daarom worden zij deze Fiets Telweek nadrukkelijk opgeroepen mee te doen door via de app hun fietsroutes kenbaar te maken. Als extra stimulans om mee te doen kunnen scholieren met hun klas een helikoptervlucht winnen. Ook maken alle deelnemers aan de Nationale Fiets Telweek kans op een van in totaal 25 Veloretti-fietsen.
App downloaden
Wil je meedoen met de Nationale Fiets Telweek? Download dan de Fietstel-app via iTunes of de Google Play Store en vergeet niet je locatieservices aan te zetten. Je fietsverplaatsingen worden alleen in de week van 19 tot en met 25 september geregistreerd en anoniem verwerkt. Kijk voor meer informatie op www.fietstelweek.nl.
Bron: Nationale Fiets Telweek, Fietsersbond
Foto: Shutterstock/InnaFelker
Publicatiedatum: 04-09-2016