Gezocht: beweegkampioenen

Dit blijkt allemaal uit de Nederlandse Physical Activity Report Card voor Kinderen en Jeugd, die Active Healthy Kids heeft opgesteld op basis van diverse bevolkingsonderzoeken. Het rapport geeft een evidence-informed beoordeling van negen indicatoren op het gebied van bewegen voor kinderen en jongeren. De resultaten van het onderzoek werden afgelopen maandag bekendgemaakt tijdens een drukbezocht symposium in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.

Olympisch schaatskampioen Mark Tuitert overhandigde het eerste Nederlands beweegrapport voor kinderen en jeugd aan Eli van der Heide, senior beleidsmedewerker van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Tuitert: “Ik wilde dit rapport graag overhandigen, omdat ik het belang van bewegen voor kinderen en jongeren onderschrijf.”

Tijdbom

Nederland is zowel kampioen in zitten als in sporten, zo blijkt uit het rapport. “Onvoldoende bewegen en te veel zitten legt een enorme tijdbom onder de gezondheid van de Nederlandse bevolking”, meent dr. Tim Takken, inspanningsfysioloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en initiatiefnemer van de Nederlandse Physical Activity Report Card voor Kinderen en Jeugd. “Te veel kinderen krijgen te weinig inspannende beweging. Dat is niet alleen slecht voor hun hart, vaten en conditie, maar heeft ook negatieve gevolgen voor hun leerprestaties, gewicht en gedrag.”

Goed voorbeeld…

Goed voorbeeld doet goed volgen. Het zijn namelijk niet alleen kinderen en jongeren die te weinig bewegen. Van de ouders voldoet slechts vijftig procent aan de beweegnorm, terwijl juist zij het goede voorbeeld zouden moeten geven en hun kinderen kunnen stimuleren meer te bewegen.

Tuitert: “Een rapport als dit zorgt voor extra bewustwording. Ouders, scholen en overheid worden er zo weer even op gewezen dat we samen veel kunnen doen om het beweeggedrag van kinderen te verbeteren. Ik draag daar graag een steentje aan bij.”

De Nederlandse Report Card is hier te downloaden. Meer informatie is te vinden op de website van Active Healthy Kids Nederland.

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 24-09-2016