Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Zes keer per week doet Carola aan kickboksen bij House of Boxing. “Drie jaar geleden ben ik ermee begonnen, eerst als recreant. Sinds een paar maanden zit ik in de wedstrijdgroep van mijn kickboksschool. Eind dit jaar ga ik voor de eerste keer de ring in. Daarom train ik nu zes keer per week. Daarnaast doe ik conditionele en krachttraining. Bijvoorbeeld Gladiator X-training waarbij je 45 of zestig seconden oefeningen doet, dan een heel korte pauze hebt en weer doorgaat. Je traint daarmee alles: lenigheid, spierkracht, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Na zo’n training gaan we dan nog een uur sparren.”

Lichtvoetig

Carola loopt ook hard. “Dat doe ik al jaren, maar niet heel fanatiek. In de aanloop naar de wedstrijd ga ik wel elke week één keer. Ik doe dan een duurloop in combinatie met sprints. Sinds een tijdje coacht Lucia Rijker mij ook. Zij heeft mij onder andere het advies gegeven te gaan sprinten. In de boksring moet je licht op je voeten staan en explosief kunnen reageren. Het sprinten helpt me daarbij. Ook geeft ze mij meditatieoefeningen waarbij ik tien minuten lang met m’n hakken van de grond en een bal in mijn handen moet blijven staan.”

Vrolijk en onvermoeibaar

“Sporten houdt me echt in balans”, vertelt Carola. “Als ik niet sport kan ik de wereld minder goed aan. Mensen vragen mij weleens hoe ik zoveel kan sporten, want ik heb mijn eigen zaak en een gezin met twee kinderen. Ik denk dat het me lukt doordat ik het sporten belangrijk maak. Ik zou nooit zomaar een training overslaan, mijn hele leven is erop ingericht. Ik ben ook bijna altijd vrolijk en onvermoeibaar. Ik weet bijna zeker dat dat door het sporten komt. Na het sporten voel ik me vaak nog honderd keer beter dan dat ik me voor het sporten al voelde.”

Samen naar Kempo

In het kader van de Nationale Sportweek doet Carola deze week samen met haar zoontje van acht jaar mee aan Kempo. “Dit is een heel mooie sport waarin kickboksen, karate en verschillende andere vechtsporten samenkomen. Omdat ik zelf zoveel sport kan ik normaal niet met mijn zoontje meetrainen. Maar vorige week was ik wel bij zijn training en nodigde zijn sensei mij uit om deze week mee te trainen. ‘Heb je nu het hele uur zitten kijken? Dan kun je volgende week wel meedoen’, zei de sensei tegen mij. Mijn zoontje vindt sport net zo leuk als ik, hij kan er lekker zijn energie in kwijt. Hij hockeyt ook en uiteraard ga ik zo vaak als mogelijk kijken.”

Ik neem je mee

Het thema van de Nationale Sportweek is ‘Ik neem je mee’, als uitnodiging aan leden van sportclubs en verenigingen om deze week iemand mee te nemen naar hun training. Ook Carola doet dit. “Een vriendin van mij is van huis uit bokser. Toen ze nog vrij jong was, kreeg ze een vorm van kanker waardoor haar been geamputeerd moest worden. Ze is megasportief en is daarna onder andere aan rolstoelbasketbal gaan doen. Ze is al eens eerder mee geweest naar een training en eind deze week neem ik haar weer mee naar de boksschool om samen te trainen. Ze heeft een immense kracht in haar armen en met haar prothese doet ze aan alles mee. Ik heb echt megaveel bewondering voor haar.”

Alles komt samen

Als Carola nog meer mensen enthousiast mag maken voor kickboksen, wat zegt ze dan? “Kickboksen heeft een bepaald imago. Vroeger heb ik ook al eens gekickbokst, maar daar ben ik mee gestopt omdat mijn omgeving het maar raar vond dat ik aan deze sport deed. Daar heb ik me door laten beïnvloeden. Achteraf doodzonde, want ik had vijftien jaar nodig om weer te durven beginnen. Ik ben echt verliefd op deze sport. Alles komt voor mij samen in het kickboksen. Het is zoveel meer dan het sporten alleen: mindset, meditatie, alles zit erin. En ik sta door het kickboksen zelfverzekerder in het leven. Het is ook heerlijk als je een rotdag hebt gehad om je uit te leven op de bokszak. Ik zou daarom tegen iedereen willen zeggen: wees voorzichtig in je vooroordeel en kom eens een keer een lesje meedraaien.”

Foto: Carola Rodrigues

  • Datum: 22-09-2016
#nationalesportweek #Kijkiksport #Samensporten #Evenementen

Lees ook