Besluit je douchesessie met een koude plens

Elke dag koud afdouchen leidt namelijk tot 29 procent minder ziekteverzuim en een algehele toename in de beleving van je energieniveau. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) waarvoor een groep van drieduizend personen een maand lang gevolgd werd. 

Cool Challenge

Het onderzoek met de naam ‘Cool Challenge’ begon op 1 januari 2015 en duurde negentig dagen. Er deden relatief gezonde proefpersonen aan mee, die gelijk verdeeld werden over vier groepen: één groep nam elke dag een warme douche zoals ze gewend was, de drie andere groepen douchten na afloop hiervan de eerste dertig dagen koud af. Ze deden dat gedurende dertig, zestig of negentig seconden.

Energieker

Alle deelnemers vulden via de mail vragenlijsten in en hielden bij hoeveel dagen ze zich ziek meldden of klachten hadden. Daaruit bleek dat er 29 procent minder ziekteverzuim was bij de koud-douchers en dat zij zich energieker voelden dan de deelnemers die alleen warm douchten.

Halve minuut is genoeg

Krijg jij al rillingen bij het idee om anderhalve minuut onder een koude douche te staan? Dan hebben we goed nieuws, want het onderzoek liet ook zien dat het niet uitmaakt hoe lang je koud doucht. Dertig seconden heeft evenveel effect als negentig seconden.

Koud blijven douchen

Van alle deelnemers aan het onderzoek volbracht 79 procent de dagelijkse koude douche gedurende dertig dagen. Meer dan negentig procent nam zich voor om koud te blijven douchen. Meer dan zestig procent douchte ook aan het eind van het onderzoek, dus na negentig dagen, nog steeds koud af. 

Nieuwe deelnemers gezocht

Geert Buijze, orthopedisch chirurg in opleiding aan het AMC, is de initiatiefnemer van de ‘Cool Challenge’. Hij wist uit persoonlijke ervaring al welk effect koud douchen kan hebben en wilde die ervaring onderbouwen door wetenschappelijke feiten. In 2017 wordt een nieuwe groep mensen verzameld om mee te doen aan de ‘Cool Challenge’. Je kunt je hier alvast voor aanmelden op de website van de Ice.club.

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 25-09-2016