Zwem veilig in buitenwater, gebruik de Zwemwater app

Tropische waarden van rond en boven de dertig graden worden er de komende dagen verwacht in Nederland. En laten dit nou net temperaturen zijn waarbij de blauwalg goed gedijt in het water. Deze blauwalg is een bacterie die leeft van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen die in het water zitten. Als het warm is en er veel voedingsstoffen in het water zitten, kan dat leiden tot een blauwalgenbloei.

Huidirritatie

Tijdens zo’n bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen en kunnen er vervolgens – doordat de onderkant van de drijflaag afsterft – gifstoffen in het water terechtkomen. Kom je in het water in aanraking met blauwalgen of krijg je ze bij het zwemmen binnen, dan kun je last krijgen van huidirritatie of irritaties aan je ogen.

Goed afspoelen

Andere klachten waar de blauwalg toe kan leiden zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en soms ook grotere gezondheidsproblemen. Ben je in aanraking geweest met blauwalgen, spoel je dan goed af onder de douche. Dat is overigens altijd een aanrader als je in buitenwater gezwommen hebt.

Gebruik de Zwemwater app

Wil je zeker weten dat het natuurwater waar jij gaat zwemmen schoon en veilig is? Gebruik dan de Zwemwater app waarin je een overzicht vindt van meer dan 800 buitenzwemplekken in het hele land. Via de zoekfunctie in deze app kun je checken of het water in jouw buurt op dit moment veilig is. Je ziet in de app ook wanneer de laatste controle is uitgevoerd, zodat je daarna zelf een verantwoorde keuze kunt maken om wel of niet te gaan zwemmen.

Je kunt de app hier downloaden voor Android en hier voor Apple.

Bronnen: zwemwater.nl en waterschappen.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 24-08-2016