Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

In je vakantie heb je misschien weleens jeu de boules gespeeld. Met een paar (meestal) felgekleurde ballen probeer je dan zo dicht mogelijk bij het kleine balletje te gooien, dat in jeu de boules-termen het butje wordt genoemd. Intussen moet je goed uitkijken of één van je medespelers jouw bal niet van z’n plek stoot, waardoor je kansen om te winnen ineens verkeken kunnen zijn.

Techniek en tactiek

Jeu de boules klinkt makkelijk, maar daar kun je je nog best op verkijken. Je moet je goed kunnen concentreren en er komt techniek en tactiek bij kijken, die je goed leert door het vaak te spelen – en dat is een leuke uitdaging voor iedereen. En die ga je als echte ‘bouler’ natuurlijk niet aan met campingballen, maar met jeu de boules-ballen die gemaakt zijn van staal.

Sociale sport

Dat jeu de boules zo gaaf is voor jongeren komt niet alleen doordat het uitdagend is, maar ook doordat het een heel sociale sport is. Je kunt spontaan met je vrienden afspreken om na school- of studietijd met zijn allen te verzamelen in een park of op een andere leuke plek in de buurt om een wedstrijdje te spelen. Neem wat lekkere drankjes of hapjes mee en het wordt een extra gezellige sportsessie.  

Midden in de stad

Jeu de boules kun je bovendien overal spelen, ook midden in het centrum van een grote stad. Juist dat zie je in Nederland steeds meer, net zoals het balspel van oorsprong in Frankrijk ook gespeeld werd op een centrale plek zoals een stadsplein, meestal naast het café.

Toernooi met hapje en drankje

De 26-jarige Jesse Vermeulen richtte samen met enkele vrienden Mooie Boules op, dat je uitspreekt als ‘mooie boel’. Zij organiseren gave toernooien voor jongeren, vooral in Amsterdam, maar ook op andere plekken in het land zoals Haarlem en Eindhoven. Niet zomaar toernooien: er speelt ook een bandje en er zijn drankjes en hapjes. Gezelligheid staat voorop. “Het begon allemaal als geintje: we vonden het leuk om het te spelen”, vertelt Jesse aan RTL Nieuws. “Voor mij is het ook echt een spelletje, geen wedstrijd.”

Jeu de boules festival

Begin juli organiseerde Mooie Boules zelfs een heus zomerfestival, met niet alleen jeu de boules, maar ook veel muziek, een afterparty met bandjes, dj’s en live-acts, een foodcourt en een wijnbar. Er deden ruim 240 jeu de boules-teams aan mee en er kwamen ongeveer duizend toeschouwers op af, vooral jongeren. Om ook in de wintermaanden door te kunnen spelen is de vriendengroep nu van plan om een pop-upbar te openen. Dat is nog eens een hippe manier om aan sport te doen!

Bronnen: Parool.nl, Westerunie en RTL Nieuws

Foto: Shutterstock

  • Datum: 31-08-2016
#Evenementen #Sociaal

Lees ook