5 x fabels en feiten over brood

Speltbrood

Fabeltje 1: speltbrood is gezonder dan tarwebrood

Spelt en tarwe zijn granen die uit dezelfde familie komen en dezelfde voedingsstoffen bevatten. Zo zit er in beide broodsoorten bijvoorbeeld ongeveer evenveel vezels, belangrijk om je darmen goed te laten werken. Net als tarwebrood is speltbrood er in verschillende varianten: wit, bruin en volkoren. De volkorensoort is het meest rijk aan voedingsvezels, vitaminen en mineralen, en is daarmee de beste keus. 

Hoe donker hoe beter?

Fabeltje 2: hoe donkerder het brood, hoe gezonder het is

Ook dit is niet waar. De bruine kleur van het brood vertelt je niet altijd iets over hoe gezond het is. Soms wordt brood namelijk donkerder gemaakt met gebrande mout. Zo kan het brood dus donker zijn en toch niet de vezels en voedingsstoffen bevatten die je wel vindt in volkorenbrood, de meest gezonde broodsoort. Kijk dus niet te veel naar de kleur van het brood, maar bekijk liever het etiket om te zien of het om volkorenbrood gaat of dat er gebruik is gemaakt van volkorenmeel – of vraag het even aan de bakker.

Vezels

Fabeltje 3: je krijgt genoeg vezels binnen als je elke dag volkorenbrood eet

Alweer een fabeltje. In een volkorenboterham zit ongeveer 2,3 gram vezels. Het Voedingscentrum beveelt aan om elke dag tussen de 30 en 40 gram binnen te krijgen. Dat zou je pas halen als je ongeveer vijftien boterhammen per dag eet, en dat is een beetje veel. Om voldoende vezels binnen te krijgen is het daarom goed om ook dagelijks groente, fruit, aardappelen, zilvervliesrijst, volkoren pasta en/of peulvruchten te eten.

Brood schrappen 

Fabeltje 4: je kunt brood beter helemaal schrappen uit je voedingspatroon

Je hebt dit advies vast weleens ergens gehoord, maar het is niet waar. Brood is niet alleen een belangrijke bron van voedingsvezel, maar ook van verschillende B-vitamines (vitamine B1, B6 en foliumzuur) en van jodium. Vooral die vezels en jodium haal je niet zo makkelijk in dezelfde hoeveelheid uit andere voedingsmiddelen. Als man zou je bijvoorbeeld 900 gram groenten, 1000 gram fruit en 500 gram aardappelen per dag moeten eten om hetzelfde binnen te krijgen. Bij vrouwen is de berekening om brood te vervangen nog lastiger te maken. Door het eten van drie volkorenboterhammen per dag verminder je bovendien al het risico dat je een hart- of vaatziekte, diabetes type 2 of darmkanker krijgt.

Brood als dikmaker

Fabeltje 5: van brood eten word je dik

Net als alle voedingsmiddelen bevat ook brood calorieën. En als je per dag meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, dan kom je aan. Maar dat heeft niet specifiek te maken met het eten van brood, dat gebeurt ook als je iets anders eet. De calorieën in brood komen vooral uit zetmeel en eiwit. Zetmeel is een koolhydraat, dat door je spijsverteringskanaal wordt opgenomen in de vorm van glucose. En dat is weer een belangrijke brandstof voor je lichaam om alles te kunnen doen wat je op een dag wilt doen, dus ook om te kunnen sporten.

 

Bron: Voedingscentrum

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 08-08-2016