Wat te doen bij onweer tijdens het sporten?
Vanavond wordt in bepaalde delen van het land onweer verwacht. In Nederland komt dat in de zomer vaker voor na een periode van warm weer. Bomen, sportvelden, open water en andere open velden zijn dan geen veilige plekken. Wat moet je doen bij een onweersbui tijdens het sporten?
Wat voor sport je ook doet, het beste is om zo snel mogelijk een veilige schuilplaats te zoeken. Maar waar ben je veilig? In bijvoorbeeld de kantine of de kleedkamers, maar blijf dan weg van de ramen. Blijf ook de buurt van stromend water en ga niet douchen, want water geleid stroom. Op golfterreinen loop je ook extra risico door het open veld. Golfers moeten hun ijzeren golfclub zo snel mogelijk aan de kant leggen en als het kan een schuilhutje zoeken. Zonder bliksemafleider zijn die hutjes ook niet veilig.
Onveilige plekken
In de auto ben je ook veilig, maar dan moet je auto wel helemaal van metaal zijn om een zogenaamde ‘Kooi van Faraday’ te vormen. Sluit de ramen, schuifdak en deuren wel bij onweer. Een cabrio of een auto uit kunststof is niet veilig. Ook een golfkarretje biedt geen enkele bescherming. Andere onveilige plekken tijdens onweer: in de buurt van bomen, open water, boven of langs een hoog gebouw, een heuvel en omheiningen.
10 secondenregel
Je kunt je schuilplaats pas verlaten op het moment dat tussen bliksemflits en donder meer dan tien seconden zit. Dit wordt ook wel de ’10-secondenregel’ genoemd. Dit doe je als volgt: tel de seconden tussen de flits en de donder en deel ze door drie. Je hebt dan de afstand in kilometers die het onweer nog van je verwijderd is. Zitten er minder dan tien seconden tussen de bliksemflits en de donder, dan is de onweersbui gevaarlijk dichtbij en kun je beter nog even blijven schuilen.
Afstappen
Soms ben je niet in de buurt van een veilige plek, zoals in een bos. Probeer dan een laag groepje bomen te zoeken in het laagste deel van het terrein. Ga in een open veld gehurkt op je tenen zitten met je armen om je knieën, je hoofd zo laag mogelijk, je voeten tegen elkaar aan en je handen over je oren. Ben je op de fiets, stap dan zo snel mogelijk af in plaats van weg te fietsen. Op je stalen ros ben je namelijk niet veilig. Ben je met een groepje aan het fietsen? Blijf dan bij onweer niet bij elkaar, maar hurk verspreid van elkaar. Het hurken geldt ook bij andere sporten als paardrijden: ruiters moeten zo snel mogelijk afstappen en op een afstandje van het paard gaan hurken.
Zwemmen tijdens onweer
Als je in open water zwemt tijdens onweer moet je zo snel mogelijk uit het water. Ook duikers moeten zo snel mogelijk naar de kant, want water is door de geleiding van stroom een gevaarlijke plek tijdens het onweer. Als het dreigt te onweren kun je beter niet met een open boot, jetski of surfplank het water op gaan. Komt het onweer plotseling opzetten, zorg dan dat je zo snel mogelijk het land bereikt.
Bron: Sportzorg.nl
Foto: Shutterstock
Publicatiedatum: 12-07-2016