Wat doe je tegen een constant hongergevoel?

Hongergevoel is een signaal dat je lichaam nú meteen eten nodig heeft. Toch? Nou, dat blijkt lang niet altijd het geval. Vaak wil je lichaam je juist iets heel anders vertellen met die rammelende maag. Bijvoorbeeld dat je dringend iets moet drinken. Het lijntje tussen honger en dorst is dun, en zo kan het best zijn dat je lichaam eigenlijk geen behoefte heeft aan eten, maar aan vocht. Drink in dat geval eerst een glas water en wacht een minuut of twintig om te kijken of je hongergevoel verdwijnt.

 

Meer complexe koolhydraten

Het kan ook zijn dat je wel genoeg eet, maar dat je lichaam eigenlijk andere voedingsmiddelen nodig heeft. Koekjes, brood en snoep bijvoorbeeld zitten vol enkelvoudige koolhydraten, en die laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Het gevolg is dat je nog meer trek krijgt. Voeg meer producten aan je maaltijden toe die bestaan uit meervoudige of complexe koolhydraten, die veel langzamer door je lichaam worden verteerd. Voorbeelden zijn noten, tomaten, veel soorten groenten, volkorenpasta, zilvervliesrijst en havermout. 

Meer eiwitten of vet

Ook op een ander vlak is het slim om je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Want misschien heeft jouw lichaam wel meer eiwitten of gezonde vetten nodig. Die zorgen ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt en minder naar ongezonde tussendoortjes grijpt. Griekse yoghurt, kip, noten, avocado’s, vette vis en eieren zijn voorbeelden van producten die je langer een vol gevoel geven.

Eet regelmatig

Niet alleen wat je wel en niet eet kan een hongergevoel veroorzaken, het gaat ook om hoe je eet. Als er te veel tijd zit tussen je verschillende maaltijden, krijg je sneller honger. Eet daarom regelmatig, het liefst om de twee tot drie uur. Sla vooral het ontbijt niet over: door binnen een uur na het opstaan iets te eten houd je je metabolisme op gang.

Kauw goed

Werk jij je eten het liefst zo snel mogelijk naar binnen? Ook dat kan een verklaring zijn voor je hongergevoel. Kauwen hoort bij het verteren van je eten. Ook je hersenen hebben tijd nodig om het signaal te ontvangen dat je verzadigd bent. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Neem daarom kleine hapjes en kauw ze goed om je lichaam te laten weten wanneer je vol zit.

Ontspannende yoga

Tot slot zijn er nog twee andere oorzaken die je hongergevoel kunnen verklaren: stress en slecht slapen. Voel je je gespannen of opgejaagd, dan grijp je sneller naar eten – en dan eerder naar een zak paprikachips dan naar een gezonde wortel of een handje noten. Probeer een andere manier te vinden om met stress om te gaan: bijvoorbeeld door yoga of ademhalingsoefeningen te doen of een heerlijk warm bad te nemen.

Goed slapen

Een slechte nachtrust zorgt ervoor dat het ghrelinegehalte in je lichaam omhoog gaat. Dit is een hormoon dat het hongergevoel aanwakkert. Daardoor komt het dat je na een nacht slecht of kort slapen meer gaat eten. Op tijd naar bed gaan, ontspanningsoefeningen doen voor het slapen gaan en zaken die jou ’s nachts wakker houden aanpakken helpen allemaal om overdag minder snel naar eten te grijpen.

Bronnen: HLN.be en Gezondheidsnet

 

Foto: Shutterstock 

Publicatiedatum: 29-07-2016