Sport verstandig, smeer je in!

De zonkracht 

In het weerbericht heb je vast wel eens over zonkracht gehoord. De zonkracht is de hoeveelheid UV in het zonlicht die de aarde bereikt. Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag.

De zonkracht is een goede graadmeter om te bepalen of het verstandig is om te gaan sporten. UV-stralen hebben zowel positieve als negatieve effecten op je gezondheid en je vermogen om goede sportprestaties neer te zetten. Een positief effect van UV-straling is dat je lichaam in de zon meer vitamine D3 aanmaakt, wat goed is voor je botstofwisseling. De straling van de zon kan ook een gunstig effect hebben bij huidaandoeningen als psoriasis, acne en vormen van eczeem.

Check de zonkracht

Het belangrijkste negatieve effect is de kans op huidkanker. Vooral als je een zeer lichte huid hebt, vaak met sproeten, blauwe ogen en rossig of lichtblond haar, verbrand je zeer snel. Ook met een lichte huid, lichte ogen en blond haar moet je oppassen. De zonkracht kun je checken met op de website van het KNMI.

Do’s en dont’s in de zon

Heb je de zonkracht gecheckt? Denk dan ook nog even aan de volgende do’s en don’ts bij sporten en zonnig weer:

1. Mijd de zon in de middaguren

Tussen 12.00 en 15.00 uur kun je beter niet in de volle zon gaan sporten, al kan dat soms niet anders omdat je bijvoorbeeld een voetbal- of hockeywedstrijd hebt. Kun je zelf bepalen wanneer je gaat trainen, dan is ’s ochtends of ’s avonds verstandiger. 

2. Goed en regelmatig smeren

Je onbedekte huid kun je het beste goed insmeren met zonnebrandcrème, zeker in de hete zomermaanden! In Nederland is een zonnebrandcrème met factor 10 tot 12 geschikt. Smeer minstens twee keer per uur, of vaker als je gaat zwemmen. Als de zon echt fel schijnt, kun je beter een factor 20 of hoger gebruiken. 

3. Kleding

Bedek je huid verder zo veel mogelijk met luchtige, warme kleding. Denk daarbij ook aan een petje, een zonneklep en natuurlijk een zonnebril. 

 

Bronnen: Atletiekunie en Men’s Health

Foto: Shutterstock

 

 

 

Publicatiedatum: 17-07-2016