Nuttige apps en activity trackers voor zwemmers

Viervoudig olympisch medaillewinnaar Collen Jones weet hoe handig apps en activity trackers voor zwemmers zijn. “Ongeacht of je competitief aan het trainen bent of juist voor je algemene conditie gaat zwemmen, je wilt vooral gericht zijn op snelheid en techniek en niet op het bijhouden van het aantal banen of rondes.”

Kleuren van de regenboog

Collen is ambassadeur van een nieuwe zwemtracker: de Speedo Shine 2, een apparaatje dat precies het aantal banen bijhoudt dat jij in het zwembad aflegt, voor alle soorten zwemslagen. Deze tracker toont onder andere in alle kleuren van de regenboog – die ook onder water goed te zien zijn – je gegevens, zoals hoe lang en hoe ver je al gezwommen hebt. Ook motiveert hij je met activiteitsherinneringen.

Zwemtijd instellen

De waterdichte tracker heeft ook een countdown zwemtimer waarop je een zwemtijd instelt. Hij geeft een zacht trilalarm als je training erop zit. Ook kan de Speedo Shine 2 je wandel-, hardloop- en fietstrainingen tracken, net als je slaapritme. De tracker is te koop voor 119,99 euro.

Nooit meer eenzaam

Een leuke nieuwe app van Microsoft die zorgt dat je zwemtraining nooit meer eenzaam is, is SwimTrain. Hiermee kun je een wedstrijdje zwemmen tegen vrienden en onbekenden overal ter wereld. Daarvoor stop je je smartphone in een speciaal onderwaterhoesje. Nadat je dit hoesje goed aan je arm hebt bevestigd start je de app en ga je het water in.

undefined

Virtuele tegenstanders

Vervolgens meten de sensoren in je telefoon hoe snel jij zwemt. Via een waterbestendig koptelefoontje hoor je hoe jijzelf en je virtuele tegenstanders het doen. Ook kun je in een virtueel treintje zwemmen. SwimTrain is op dit moment nog niet algemeen verkrijgbaar in de appstores, maar dat laat vermoedelijk niet lang meer op zich wachten.

Zwemhorloge

Een handig zwemhorloge is de Garmin Swim, die uit zichzelf zwemslagen en keerpunten herkent. Het horloge laat je zien hoe effectief je zwemt en geeft ook info over je tempo, afgelegde afstand, tijd, aantal verbrande calorieën enzovoort. Al die gegevens kunnen automatisch worden verzonden van je horloge naar je smartphone, zodat je ze ook daar nog eens kunt terugkijken. Voor dit horloge betaal je ongeveer 140 euro.

Tracker met coach

Voor recreatieve zwemmers is de Moov Now ook een handige tracker, die er niet uitziet als een sporthorloge, maar wel vergelijkbare dingen kan meten. Ook de Moov stuurt deze gegevens automatisch door naar een app op je telefoon. Net als de Garmin Swim kan hij automatisch banen en zwemslagen tellen en je info geven over je afgelegde afstand, tijd en aantal verbrande calorieën. Fijn aan deze tracker is dat je er een virtuele coach bij cadeau krijgt. De Moov Now kost ongeveer 80 euro.

Bronnen: Youtech.nl en Fithacking.nl

Foto header: misfit.com

Foto inzet: moov.cc

Publicatiedatum: 02-07-2016