Kom in beweging met Pokémon Go

Meer bewegen

Wereldwijd en ook in Nederland bewegen mensen te weinig. We zijn steeds meer tijd zittend door gaan brengen en dat heeft gevolgen voor onze gezondheid. Studies tonen aan dat langdurig zitten het risico op onder meer overgewicht en diabetes vergroot. Bij kinderen bijvoorbeeld lijkt zitgedrag een voorspeller van overgewicht op latere leeftijd. Er wordt van alles geprobeerd om jongeren meer te laten bewegen en min of meer bij toeval lijkt Pokémon Go dé oplossing. 

Google Maps 

Pokémon zijn fictieve schepsels die door mensen worden gevangen, getraind en ze tegen elkaar laten vechten. Voor Pokémon Go heb je een smartphone of tablet nodig. Door middel van augmented reality reis je tussen de echte wereld en de virtuele wereld. De camera van je smartphone wordt ingeschakeld om Pokémon in de echte wereld te vangen. Je loopt rond met behulp van Google Maps, de game ziet waar je bent en op het scherm verschijnt dan een Pokémon die je kunt vangen en trainen. Je moet dus wel naar buiten en lopen of fietsen om nieuwe Pokémon te vinden.

Gamification

Pokémon Go is inmiddels uitgegroeid tot een fitness-app. Tienduizenden mensen spelen dagelijks de game en het beeld van jong en oud dat met een smartphone in de hand over straat loopt, is al bijna vertrouwd. Pokémon Go maakt gebruik van gamification. Gamification gaat om het aanwenden van spelprincipes en speeltechnieken in een niet-spelcontext. De game zorgt ervoor dat met name jongeren veel meer bewegen en lopen nu als leuk, plezierig en uitdagend ervaren. 

Tien kilometer 

Mensen spreken na school- of werktijd af om samen op zoek te gaan naar Pokémon en wandelen soms zonder dat ze het doorhebben wel tien kilometer per dag. Het is voor het eerst dat een (mobiele) game zoveel personen in beweging krijgt en dat er een brug wordt geslagen tussen de virtuele wereld en de ‘echte’ wereld. 

Voorbeeld

Pokémon Go lijkt een succesvolle manier om jongeren (en ook ouderen) in beweging te krijgen. Er is een grote kans dat de game het begin van iets groters is. Het toont aan dat mensen wel degelijk in actie komen en willen bewegen. En meer beweging is goed voor je hart, longen en verkleint de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.

Bovendien heeft bewegen ook een goede invloed op je mentale gesteldheid. Pokémon Go krijgt mensen aan het wandelen en het principe is eenvoudig uit te rollen naar andere games. Pokémon Go is hét voorbeeld van hoe je mensen in beweging krijgt.

 

Foto: Flickr (CC) / Edowoo 

Publicatiedatum: 24-07-2016