Hardlopen als medicijn tegen stress

Bij stress en andere psychische klachten helpt het om veel te bewegen, vertelde Bram Bakker tijdens de lezing op de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Uit onderzoek is gebleken dat er een direct verband is tussen de afname van psychische klachten en de toename van de beweging.”

Juist sporten bij stress!

Vooral duursporten als hardlopen en fietsen zijn goed, legde Bakker uit. “Tijdens een duurloop kan je lichaam geen cortisol aanmaken. Dat is een stresshormoon, wat veel schade kan aanrichten in je lichaam.” Volgens Bakker moet je daarom juist als je last van stress hebt gaan sporten: “De grootste fout die veel mensen maken als ze het druk hebben is dat ze dan het sporten gaan schrappen. Als je vraagt aan mensen of ze drie keer per week sporten zullen veel zeggen dat ze dat doen, maar aan het einde van de maand komen ze echt niet aan twaalf keer.” 

Net als de afwas

“Maar wat als je geen zin hebt?”, vroeg iemand in de zaal aan Bakker. Een goede vraag vond hij, want bij veel stress wordt de motivatie om te gaan sporten bij veel mensen ook minder. “Ik vergelijk dat met de afwas. Ik ken niemand die als hij de afwas gedaan heeft, daar geen goed gevoel bij heeft. Zo is dat met sporten ook. Als je het gedaan hebt en je bent weer thuis voel je je gewoon beter.”

undefined

Runningtherapie

Bij runningtherapie wordt gebruik gemaakt van het gegeven dat je je door sport of hardlopen in het bijzonder beter gaat voelen. Mensen met stress- of psychische klachten die bij de huisarts of psycholoog vandaan komen worden dan intensief begeleid in het hardlopen. Van Woerkom: “Begeleiding is belangrijk en beter dan dat een huisarts zegt tegen je: ‘ga jij maar lekker hardlopen’.” 

Over ‘de training heen kijken’

Een deelneemster aan de runningtherapie vertelde daarna hoe het hardlopen haar in een zware tijd had geholpen. Toen haar man drie jaar geleden overleed kwam ze alleen voor de zorg van haar drie kinderen te staan. “Door de runningtherapie kwam ik weer met energie thuis”, vertelde ze. De vergelijking die Bakker maakte met het doen van de afwas kwam haar bekend voor.  Runningtherapeut Simon van Woerkom wist haar op die manier ook te motiveren. “Ik had geen moeite met een extra keer lopen. Dat kwam ook vooral omdat ik had geleerd van Simon over ‘de training heen te kijken’. Het voldane gevoel van na de training moet je vasthouden en kun je ook oproepen voor je begint met een training.” 

Meer weten? Ga naar www.runningtherapie.nl

 

 

Publicatiedatum: 09-07-2016