Fierljeppen: een echte zomersport
Met zomers weer is het heerlijk om buiten in of rond het water te sporten. Extra leuk is het om een nieuwe sport uit te proberen die je misschien nog niet zo goed kent. Heb je al eens aan fierljeppen gedacht?
Polsstokverspringen kennen we beter onder de Friese naam fierljeppen, waarbij de klemtoon op de eerste lettergreep ‘fier’ ligt. In het Engels kun je fierljeppen vertalen naar ‘far leaping’, oftewel verspringen.
Verrassingsaanval
De polsstok werd in de Middeleeuwen al gebruikt door groepen strijders die met elkaar overhoop lagen en door over de sloten te springen een verrassingsaanval wilden uitvoeren. Later was de polsstok vooral een hulpmiddel bij een echte Friese traditie, het eierzoeken, totdat hij werd ingezet voor een sportieve strijd: het fierljeppen
Sprinten
Met behulp van een polsstok over een sloot springen lijkt misschien niet zo moeilijk, maar daar kun je je nog behoorlijk op verkijken. Het maken van een zo ver mogelijke sprong vraagt om verschillende vaardigheden. Dat begint ermee dat je een fel sprintje van ongeveer 30 meter naar de polsstok trekt en daarna precies goed richting de stok springt.
Zo hoog en ver mogelijk
Na het rennen en springen is het tijd om je arm- en ook je beenspieren aan het werk te zetten om zo hoog mogelijk in de stok te klimmen. Ervaren fierljeppers zijn dan in de winter ook veel in het krachthonk te vinden om hun armen en benen sterker te maken. Na het klimmen zwiep je naar voren om een zo ver mogelijke uitsprong te maken. Doe je dat goed, dan beland je niet met een plons in het water, maar kom je terecht op een zacht zandbed.
Carbon
Het enige wat je voor fierljeppen nodig hebt is een polsstok. Vroeger waren die gemaakt van hout en aluminium, maar nu zijn ze eigenlijk altijd van carbon. Eerder in juli zette Bart Helmholt, Nederlands beste fierljepper, met een polsstok van carbon nog een nieuw nationaal record neer met 21 meter en 64 centimeter.
Niet terug laten vallen
Begin je net met fierljeppen, dan is het natuurlijk helemaal geen schande als je veel minder ver springt. Wat wel van belang is, is dat je de regels die er zijn goed kent. De belangrijkste is dat het verboden is om jezelf tijdens een sprong te laten terugvallen naar de schans. Veel te gevaarlijk, want op die schans kun je jezelf lelijk bezeren. Is je sprong niet goed, dan zit er dus niets anders op dan in het water te landen.
Leren ljeppen
Verder is het van belang om de vier hiervoor genoemde vaardigheden – sprinten, springen, klimmen en uitspringen – steeds beter uit te voeren en met elkaar te combineren. Wil je dat goed leren, dan kan dat bij verschillende verenigingen: vooral in Friesland, maar ook in het midden van het land. Fierljepwedstrijden worden gehouden in de provincies Friesland, Groningen, Utrecht en Zuid-Holland.
Bronnen: Wikipedia.nl en Fryslân Sportief!
Publicatiedatum: 26-07-2016